Pentru a reduce cheltuielile, RIAL Brașov a disponibilizat 21 de salariați, toți de pe șantiere. Societatea mai rămâne cu 33 de muncitori în construcții, care vor trebui să gestioneze mai multe lucrări, cea mai amplă dintre ele fiind la Colegiul Național Aprily Lajos. Cei 21 de salariați concediați și-au încheiat perioada de preaviz la apartamentele din cartierul Valea Cetății, unde Primăria Brașov are spațiile locative de la parterul unuia dintre blocurile noi de pe strada Molidului.
Salariații care au fost pe lista de disponibilizări spun că au fost trimiși pe acest șantier pentru a nu „tulbura apele” în rândul celorlalți colegi.
„Chiar dacă la Lajos sunt lucrări ample, pe noi ne-a trimis aici. Cum vor reuși să facă lucrările la Lajos? Cum vor fi onorate toate contractele de lucrări încheiate cu Primăria Brașov? Probabil că vor subcontracta”, a declarat unul dintre salariați.
Muncitorii disponibilizați spun că atunci când s-au făcut listele de disponibilizări nu au fost consultați și reprezentanții salariaților.
„Dintre colegii concediați, unii sunt unici întreținători în familie. Doi dintre ei sunt tată și fiu. Pe fiu l-au pus pe lista de disponibilizări pentru că tatăl lui era vocal. Când s-au făcut tabelele cu disponibilizări nu s-a ținut cont nici măcar de profesionalismul și calificarea oamenilor. Noi am lucrat la Moisil, am lucrat la Unirea (la ambele unități de învățământ, RIAL a preluat lucrările după ce constructorul inițial nu are respectat prevederile contractuale – n.r.)”, ne-a declarat unul dintre salariații de pe șantierul din Valea Cetății.
Un altul a menționat că decizii de concediere au primit și angajații care reprezentau interesele salariaților în negocierea Contractului Colectiv de Muncă.
„Au încercat anul trecut să modifice acest contract, adică să fie eliminate unele dintre drepturi. Noi nu am fost de acord. Anul acesta vor, din nou, să renegocieze contractul colectiv, iar pentru a nu avea probleme au decis să îi concedieze pe reprezentanții salariaților”, spune un alt concediat.
Cei 21 de salariați, toți din Serviciul Tehnic, au fost concediați pe motiv că situația economică a RIAL este delicată. De altfel, potrivit bugetului pe anul 2022, depus la Primăria Brașov, RIAL poate acoperi salariile doar pentru primele șapte luni ale acestui an. În 17 februarie, conducerea societății a decis să externalizeze serviciul de resurse umane, dar și a celui de securitate și securitatea muncii, iar dacă situația economică nu va fi mai bună, din luna aprilie ar putea fi concediați și alți oameni: