Arhitect-şef nou la Primăria Braşov. Cu ce gânduri vine Dragoş Oprea

Dragoş Oprea este noul arhitect-şef al municipiului Braşov. El o înlocuieşte pe Marilena Manolache, care a deţinut în ultimii 19 ani această funcţie şi a demisionat oficial la începutul anului.

Arhitectul Dragoş Oprea a preluat miercuri noua funcţie câştigată prin concurs. Predecesoarea sa pe acest post, Marilena Manolache, a demisionat însă ea va rămâne în Direcţia Arhitec-Şef, ca şef serviciu Autorizare Construcţii. Aceasta este una dintre multele demisii din Primăria Braşov, în ultimele luni. 

Principalele obiective ale arhitectului-şef Dragoş Oprea

Dragoş Oprea a vorbit azi despre principalele sale obiective în noua funcţie. Unul dintre ele este eficientizarea Servciului Autorizare în Construcţii, iar cel de al doilea, stabilirea unor strategi pentru viitoarele proiecte de urbanism. 

,,Principiul pe care mă bazez în această activitate este acela de a nu face abatere și compromisuri de la regulamentele locale și am să și explic un pic lucrul ăsta. Regulamentele locale de urbanism în general, cele cu care operăm acum,  sunt extrem de invazive și, chiar și în condițiile acestea, ele sunt forțate la limita maximă. De aceea îmi doresc cumva o coerență mai mare stilistică în ceea ce privește urbanul orașului și asta necesită oarecare atenție. De asta va trebui să fim vigilenți în următoarea perioadă, nu să ne transformăm în polițiști, ci să fim vigilenți ca principiile fundamentale ale urbanismului să nu fie derivate de anumite interese pecuniare”, a declarat arhitectul șef Dragoș Oprea.

Aşteptările primarului Coliban de la noul arhitect-şef

Dragoş Oprea este un arhitect șef crescut în Brașov, ce a activat în Brașov în cariera privată şi a făcut parte din structurile de conducere a Ordinului Arhitecților. În ultimii trei ani, el a fost și membru în Comisia Tehnică de Urbanism. Astfel, primarul Allen Coliban are aşteptări mari de la noul arhitect-şef. 

,,Multe dintre problemele Brașovului îi sunt cunoscute, astfel încât procesul de adaptare și de acomodare ar trebui să fie cât mai scurt. Și, cum spuneam, așteptările sunt foarte mari, pentru a repara documente care vin din trecut – mă refer aici la planuri urbanistice zonale care produc efecte și o primă analiză, o primă discuție în acest sens am avut o deja – pe de altă parte, predictibilitate, asumare de decizii și respectarea termenelor sunt parametrii în care această direcție ar trebui să-și desfășoare activitatea de acum încolo și îl creditez cu toată încrederea mea”, a declarat primarul Allen Coliban.

Cine este arhitectul Dragoş Oprea

Dragoș Oprea a absolvit Institutul de Arhitectură București în anul 2002. Are o experiență în privat de 20 de ani. A fondat în 2007 un birou de arhitectură destul de efervescent, Exhibit Arhitectura, care, spune noul arhitect-șef al municipiului, e un studio ce și-a propus în general să aplice principii sănătoase și coerente referitoare la stilistica construcțiilor și, datorită acestui lucru, a reușit să câștige câteva premii importante și notabile la nivel național și să fie publicat în câteva reviste.

Printre aceste premii se numără cele de la secțiunea de restaurare din cadrul BAB (Bienala de Arhitectura din București), 14 premii și nominalizări la Anuala de Arhitectură locală a OAR (Ordinul Arhitecților din România), în 2008, 2009, 2010, 2016, 2022, la diferite secțiuni.

Dragoș Oprea spune că pe parcursul activității sale a acționat constant pentru formarea unui mediu critic și de acțiune competent pentru dezbaterea fenomenului arhitectural actual, promovarea lucrărilor și inițiativelor de bună calitate și combaterea arhitecturii nocive și a practicilor neprofesioniste, lucru perfect realizabil prin promovarea concursului de arhitectură ca pe singura opțiune în practica achizițiilor publice sau private în domeniul proiectării.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.