Fostul viceprimar al Braşovului, Costel Mihai, acuză actuala administraţie dar şi pe o parte dintre consilierii locali din fosta şi actuala administraţie de ipocrizie şi dublu limbaj, atunci când vine vorba despre proiectul sălii de sport de la Şcoala gimnazială nr. 2. „Ceea ce nu ne place, ce are neclarităţi, spunem că e fosta administraţie. Ceea ce ne place şi e frumos, spunem că am făcut noi”, a declarat COstel Mihai. Acesta spune că va fi prezent la şedinţa extraordinară de Consiliu Local ce va avea loc azi la Sala Patria.
Reamintim că azi, în şedinţă extraordinară, găzduită de Sala Patria, consilierii locali vor trebui să aleagă unul dintre cele 3 scenarii puse la dispoziţie de primarul Allen Coliban, pentru viitoarea exploatare a sălii, după ce părinţii elevilor de la unitatea de învăţământ s-au arătat nemulţumiţ de faptul că nu toţi vor putea să folosească noua sală.
În sală şi-au anunţat prezenţa atât reprezentanţi ai unităţii de învăţământ, cât şi părinţi ai gimnaştilor, ai elevilor sportivi şi reprezentanţi ai Federaţiei Române de Gimnastică.
Costel Mihai spune că semnătura finală pentru crearea unei săli ultra-tehnice pentru gimnastică îi aparţile primarului Coliban
Fostul viceprimar susţine, într-un comunicat de presă, că Allen Coliban ştia foarte bine că, în final, această sală nouă va fi una destinată antrenamentelor de gimnastică, întrucât el a semnat dispoziţia de şantier pentru începerea lucrărilor. Cu toate astea, primarul a anunţat ulterior că nu ştia nimic despre tipul de sală ce se construieşte la Şcoala gimnazială nr. 2.
„Când am finalizat mandatul, am lăsat un proiect într-o stare avansată, cu soluţii pentru toţi elevii şcolii – atât cei care doreau să facă gimnastică, inclusiv de performanţă, cât şi pentru cei care erau atraşi de alte sporturi. Aceştia din urmă aveau destinată sala deja existentă, cu condiţia ca până în 2022, când s-ar fi terminat şi sala nouă de gimnastică, aceasta să fie reabilitată în paralel. Ceea ce vreau să menţionez este că din 2020, când a preluat Primăria, actuala administraţie nu a discutat timp de doi ani cu conducerea şcolii pentru a identifica o soluţie pentru toţi elevii şcolii, în condiţiile în care aceste soluţii char existau şi înc ondiţiile în care conducerea şcolii a insistat în numeroase rânduri să aibă o întâlnire cu Executivul primăriei”, a declarat Costel Mihai.
Coliban a avut întâlniri cu reprezentanţii COSR şi ai FRG, pe tema sălii de gimnastică şi a emis o dispoziţie de şantier cu indicaţii
Fostul viceprimar consideră că actuala administraţie a dat dovadă de ipocrizie în momentul în care, după aproape doi ani de mandat a acceptat o discuţie cu conducerea de învăţământ şi a declarat public că nu avea idee despre ce tip de sală de sport se construieşte la Şcoala gimnazială nr. 2. Asta în condiţiile în care, Allen Coliban a avut discuţii cu reprezentanţii Comitetului Olimpic şi Sportiv Român şi ai Federaţiei Române de Gimnastică pe tema modificării proiectului iniţial, care prevedea o sală, atât pentru sportivii de performanţă, cât şi pentru elevii şcolii.
„Consider că vorbim despre ipocrizie sau măcar de dublu limbaj. Când, în sfârşit, a avut loc acea întâlnire (între Executivul primăriei şi conducerea şcolii, n.r) actuala administraţie a spus că nu ştie ce se întâmpla acolo, pe şantier, şi ce fel de sală s-a construit.
Există însă documente în primărie care arată că în 2021 – 2022 conducerea primăriei a avut discuţii cu Comitetul Olimpic şi Sportiv Român şi cu Federaţia Română de Gimnastică pe tema acestei săli. Există şi o minută încheiată între Primăria municipiului Braşov şi Federaţia Română de Gimnastică, în care s-au stabilit detalii şi modificări care s-au adus la acea investiţie, altfel decât era prevăzut în proiectul tehnic. Ca urmare a acelei minute a fost emisă o dispoziţie de şantier, iar proiectul a fost modificat cu acea groapă de bureţi, ducând investiţia într-o zonă foarte tehnică, în care ea poate fi utilizată doar pentru înalta performanţă!
Nu ai cum să spui că aşa ai preluat un proiect de la fosta administraţie, în momentul în care fosta administraţie ţi-a oferit soluţia pentru ca toţi elevii să aibă unde să facă ore de sport, iar tu eşti cel care a semnat pentru modificarea proiectului”, a mai declarat fostul viceprimar.
Sala de gimnastică, o solicitare mai veche a părinţilor sportivilor de la Braşovia
Costel Mihai reaminteşte că ideea construirii unei săli de gimnastică a apărut înainte de începerea mandatului său de viceprimar, în iunie 2016, când părinţii sportivilor care se antrenau în sala veche de la şcoala nr. 2 au făcut o solicitare în acest sens. Inspectoratul Şcolar Judeţean a dat aviz de oportunitate acestei investiţii, sub condiţia ca în viitoarea sală să se poată antrena, după program, şi sportivii care practică gimnastica de performanţă la CSS Braşovia – club aflat în subordinea Ministerului Educaţiei. A urmat realizarea Studiului de Fezabilitate, s-au aprobat indicatorii tehnico-economici, în Consiliul Local, cu unanimitate de voturi şi s-a comandat proiectul tehnic.
„Cu acea ocazie, în urma discuţiilor avute cu proiectantul, acesta nu a vrut să păstreze acea groapă cu bureţi care apărea în SF, considerând că astfel sala devine pra tehnică. Am fost de acord, s-au actualizat indicatorii tehnico-economici, s-a scos la licitaţie construcţia în această formă. Din nou, consilierii localii au susţinut şi votat indicatorii în noua formă. A venit apoi noua administraţie, a semnat contractul de lucrări şi de aici începe întreaga poveste. Am fost prezent la deschiderea anului şcolar, în 2020, alături de un alt viceprimar şi am înţeles temerea doamnei director.
I-am recomandat să bugeteze reabilitarea sălii vechi, ca soluţie pentru elevii care nu vor să facă gimnastică la orele de sport. Mai departe, noua conducere a încercat să pună în aplicare această soluţie, care să fie disponibilă pentru toţi elevii, din 2022, însă acest lucru nu s-a întâmplat, pentru că nimeni din actuala administraţie nu a fost deschis să discute. Aşa că proiectul noii săli de sport a ajuns la final şi a apărut nemulţumirea părinţilor cu privire la disponibilitatea sălii de sport pentru alte activităţi decât gimnastică”, a explicat Costel Mihai.
Dublu limbaj: „Ceea ce nu ne place, spunem că e fosta administraţie. Ceea ce ne place, spunem că am făcut noi”.
Sala de sport de la Şcoala nr. 2 este doar unul dintre exemplele în care actuala administraţie a aplicat această metodă, susţine Costel Mihai. Fostul viceprimar spune că „tactica” este aplicată inclusiv de unii consilieri locali:
„Tot ceea ce este bun, am făcut noi, tot ceea ce întâmpină oarecare probleme, o dăm pe fosta admnistraţie. Pot aminti în acest sens şi de alte exemple, de investiţiile în transportul public, cu care actuala administraţie doar s-a lăudat, de creşa de pe strada Apollo, al cărui manager şi iniţiator am fost, pe care am lăsat-o la cheie în 2020 şi pe care actuala administraţie trebuia doar să o racordeze la utilităţi – le-au trebuit doi ani pentru asta.
În plus, sunt şi actuali consilieri locali care aplică aceeaşi tactică: spun acum că nu ştiu ce au votat cu sala de sport sau că hotărârea de CL nu avea un conţinut elocvent. În 2020, acei domni şi doamne consilieri se lăudau că au făcut o sală de gimnastică şi mai erau şi în Consiliul de Administraţie al acelei şcoli. Iar ulterior, când a început acest scandal, spuneau că ei nu ştiu despre ce e vorba şi au şters toate postările de laudă despre reţelele sociale.
Consider că avem un dublu limbaj şi din partea actualei administraţii dar şi din partea unor consilieri locali care au fost în Consiliul Local trecut. Şi le reamintesc că un viceprimar nu face conţinutul unui HCL, ci este atributul aparatului executiv, care, în mare, este acelaşi ca în mandatul trecut”.