Site icon

Dosarul Cetățuii Brașovului, la Prefectură de aproape o lună. Primăria Brașov așteaptă ca hârtiile să ajungă la București

Brașovul va mai avea de așteptat până să devină proprietar al Cetățuii de pe Dealul Straja. Monumentul a fost preluat de Ministerul Finanțelor (în calitate de reprezentant al Statului Român) și a fost cerut de Municipiul Brașov, printr-o hotărâre de Consiliu Local din 6 aprilie, dar circuitul hârtiilor nu a fost încheiat. 

Potrivit declarației primarului Brașovului, Allen Coliban, actele au fost transmise Prefecturii.

„Prefectura este în etapa obținerii avizului de legalitate. Ministerul (Finanțelor – n.red) așteaptă de la Prefectura Brașov aceste acte, urmând ca apoi să emită Hotărârea de Guvern pentru transfer. În următoarele săptămâni va fi aprobată hotărârea de transfer a monumentului către municipalitate”, a declarat primarul. 

La un pas de a deveni bază de recuperare pentru polițiști 

Reamintim că în luna noiembrie a anului trecut, Înalta Curte de Casație și Justiție a României a menținut deciziile instanțelor inferioare, stabilind ca proprietar al Cetățuii Statul Român. În etapa următoare, fiecare minister a fost întrebat dacă vrea să preia Cetățuia, iar două dintre ele au răspuns afirmativ; Ministerul Afacerilor Interne – pentru transformarea monumentului într-o bază de recuperare și Ministerul Educației (prin Universitatea Transilvania) – pentru amenajarea în Cetățuie a unor spații educaționale și culturale. 

Ulterior, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern din 9 martie 2023,  a fost introdus un proiect de memorandum prin care urma să fie predat monumentul către unul dintre cele două ministere. Proiectul a fost retras de pe ordinea de zi la insistența autorităților locale brașovene, iar premierul României a decis ca la București să fie chemați reprezentanții Primăriei Brșaov și Consiliului Județean Brașov, pentru a se stabili cea mai bună modalitate de administrare a monumentului. 

Primarul Brașovului, absent de la ședința decisivă 

Întâlnirea de la Guvernul României s-a desfășurat în 27 martie. Consiliul Județean a fost reprezentat de președintele Adrian Veștea, iar municipiul Brașov de viceprimarul Brașovului Sebastian Rusu, primarul Allen Coliban fiind într-o deplasare la Bruxelles. La momentul respectiv s-a lansat ideea unui parteneriat tripartit, între Primăria Braşov, Consiliul Judeţean Braşov şi Universitatea Transilvania, pentru punerea în valoare a Cetăţuii după etapa reabilitării. 

În 31 martie, a fost publicată în Monitorul Oficial hotărârea de Guvern, prin care monumentul a fost înscris în domeniul public Statului Român şi a fost dat în administrarea Ministerului Finanţelor. După câteva zile, în 5 aprilie, Consiliul Local Braşov a aprobat o hotărâre prin care solicită Guvernului transmiterea în domeniul public al Municipiului Braşov şi în administrarea Consiliului Local al Municipiului Braşov a Cetăţuii de pe Dealul Straja. 

După aproximativ o lună de la întâlnirea de la București, în 21 aprilie, administrația județeană a transmis către Primăria Brașov un acord de asociere între Consiliul Județean Brașov, Muzeul Județean de Istorie Brașov și Municipiul Brașov în vederea punerii în valoare a monumentului. Acest acord a fost interpretat de Primăria Brașov ca o „scrisoare de intenție”, astfel că în 27 aprilie Consiliul Județean a aprobat o hotărâre prin care și-a exprimat intenția de a încheia un parteneriat cu Primăria Brașov pentru punerea în valoare a monumentului. Planul administrației județene este ca în incinta Cetățuii să fie amenajate spații expoziționale pentru Muzeul Județean de Istorie Brașov. 

 

 

Exit mobile version