Dosarul Cetățuii Brașovului, la Prefectură de aproape o lună. Primăria Brașov așteaptă ca hârtiile să ajungă la București

Brașovul va mai avea de așteptat până să devină proprietar al Cetățuii de pe Dealul Straja. Monumentul a fost preluat de Ministerul Finanțelor (în calitate de reprezentant al Statului Român) și a fost cerut de Municipiul Brașov, printr-o hotărâre de Consiliu Local din 6 aprilie, dar circuitul hârtiilor nu a fost încheiat. 

Potrivit declarației primarului Brașovului, Allen Coliban, actele au fost transmise Prefecturii.

„Prefectura este în etapa obținerii avizului de legalitate. Ministerul (Finanțelor – n.red) așteaptă de la Prefectura Brașov aceste acte, urmând ca apoi să emită Hotărârea de Guvern pentru transfer. În următoarele săptămâni va fi aprobată hotărârea de transfer a monumentului către municipalitate”, a declarat primarul. 

La un pas de a deveni bază de recuperare pentru polițiști 

Reamintim că în luna noiembrie a anului trecut, Înalta Curte de Casație și Justiție a României a menținut deciziile instanțelor inferioare, stabilind ca proprietar al Cetățuii Statul Român. În etapa următoare, fiecare minister a fost întrebat dacă vrea să preia Cetățuia, iar două dintre ele au răspuns afirmativ; Ministerul Afacerilor Interne – pentru transformarea monumentului într-o bază de recuperare și Ministerul Educației (prin Universitatea Transilvania) – pentru amenajarea în Cetățuie a unor spații educaționale și culturale. 

Ulterior, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern din 9 martie 2023,  a fost introdus un proiect de memorandum prin care urma să fie predat monumentul către unul dintre cele două ministere. Proiectul a fost retras de pe ordinea de zi la insistența autorităților locale brașovene, iar premierul României a decis ca la București să fie chemați reprezentanții Primăriei Brșaov și Consiliului Județean Brașov, pentru a se stabili cea mai bună modalitate de administrare a monumentului. 

Primarul Brașovului, absent de la ședința decisivă 

Întâlnirea de la Guvernul României s-a desfășurat în 27 martie. Consiliul Județean a fost reprezentat de președintele Adrian Veștea, iar municipiul Brașov de viceprimarul Brașovului Sebastian Rusu, primarul Allen Coliban fiind într-o deplasare la Bruxelles. La momentul respectiv s-a lansat ideea unui parteneriat tripartit, între Primăria Braşov, Consiliul Judeţean Braşov şi Universitatea Transilvania, pentru punerea în valoare a Cetăţuii după etapa reabilitării. 

În 31 martie, a fost publicată în Monitorul Oficial hotărârea de Guvern, prin care monumentul a fost înscris în domeniul public Statului Român şi a fost dat în administrarea Ministerului Finanţelor. După câteva zile, în 5 aprilie, Consiliul Local Braşov a aprobat o hotărâre prin care solicită Guvernului transmiterea în domeniul public al Municipiului Braşov şi în administrarea Consiliului Local al Municipiului Braşov a Cetăţuii de pe Dealul Straja. 

După aproximativ o lună de la întâlnirea de la București, în 21 aprilie, administrația județeană a transmis către Primăria Brașov un acord de asociere între Consiliul Județean Brașov, Muzeul Județean de Istorie Brașov și Municipiul Brașov în vederea punerii în valoare a monumentului. Acest acord a fost interpretat de Primăria Brașov ca o „scrisoare de intenție”, astfel că în 27 aprilie Consiliul Județean a aprobat o hotărâre prin care și-a exprimat intenția de a încheia un parteneriat cu Primăria Brașov pentru punerea în valoare a monumentului. Planul administrației județene este ca în incinta Cetățuii să fie amenajate spații expoziționale pentru Muzeul Județean de Istorie Brașov. 

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.