Urmași, răniți, reținuți și luptători ai Revoluției din Decembrie 1989 au anunțat pentru data de 14 iunie, la Brașov, un protest pentru victimele Revoluției Române din Decembrie 1989. Protestul se va desfășura între orele 12.00 – 13.00, în fața Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov și orele14.00 – 15.00, în fața Casei Județene de Pensii Brașov.
Protestul este organizat după ce în 25 mai, Ileana Negru s-a autoincendiat pe Drumul Vechi al Poienii, în semn de protest față de modul în care a fost tratată de autoritățile române.
„Suntem alături de familia Negru care a trecut printr-o cumplită tragedie ce ar fi putut fi evitată dacă instituțiile statului și-ar fi făcut datoria în aflarea criminalilor care au ucis cu sânge rece, fără discriminare femei, bărbați dar și copii cu vârste fragede. Este inadmisibil ca după 33 de ani, o mamă care și-a pierdut copilul de 12 ani la Revoluție să ajungă să-și dea foc în semn de protest! Asta denotă încă o dată că statul român este, într-adevăr, un stat eșuat, în care clasa politică nu mai este interesată (dacă a fost vreodată) de aflarea adevărului, de înfăptuirea cu celeritate a justiției în România, precum și de alinarea suferințelor răniților și urmașilor celor uciși la Revoluție.
Ne întrebăm câți oameni ar mai trebui să moară pentru ca statul român să realizeze faptul că este dator cu un răspuns în fața miilor de victime ale Revoluției și că, totodată, este dator în fața istoriei de a da un răspuns clar despre cum a apărut un nou stat democratic clădit din sângele Eroilor Martiri.
Felul în care s-au comportat autoritățile române ne aduce aminte de metodele de tristă amintire, în care orice gest de rezistență și de sacrificiu era mușamalizat de către un regim totalitar.
Dacă am ajuns ca la 33 de ani de la Revoluția Română să avem parte de un astfel de răspuns din partea instituțiilor statului român, înseamnă că ceva este fundamental greșit în mentalitatea oamenilor care lucrează în aceste instituții. Înseamnă că deși sunt oameni tineri, se perpetuează mentalitățile comuniste în care „se face totul” pentru a nu deranja eșaloanele superioare.
De altfel, putem afirma cu tărie că România actuală nu este nicidecum România pentru care părinții, copiii, frații și surorile noastre s-au jertfit”, au transmis organizatorii printr-un comunicat de presă.
Reamintim că în 25 mai, mama unui copil care în 22 Decembrie 1989 a fost ucis la Brașov, în timpul Revoluției, a apelat la un gest extrem: și-a dat foc în semn de protest față de modul în care a fost tratată de autoritățile române. La momentul respectiv, incidentul nu a fost anunțat nici de Poliție, nici de ISU ci a fost făcut public de un cunoscut al victimei, Cătălin Giurcanu, în 8 iunie, când a aflat de tragedie.