Protest extrem la Brașov. Mama unui copil ucis la Revoluția din 1989 și-a dat foc. Instituțiile abilitate au „uitat” să comunice incidentul

În 25 mai 2023 mama unui copil care în 22 Decembrie 1989 a fost ucis la Brașov, în timpul Revoluției, a apelat la un gest extrem: și-a dat foc în semn de protest față de modul în care a fost tratată de autoritățile române. La momentul respectiv, incidentul nu a fost anunțat nici de Poliție, nici de ISU ci a fost făcut public de un cunoscut al victimei, Cătălin Giurcanu, în 8 iunie, când a aflat de tragedie.

„Astăzi am aflat o veste care mi-a sfâșiat inima. Doamna Negru, mamă de Erou Martir, a murit. Venise în România ca să-și rezolve problemele cu Casa de Pensii, cu Casa de Sănătate, cu SSRML-ul. Stătea la fiica dânsei, care trăiește și muncește în Spania, deoarece nu se mai putea deplasa prea bine, operându-se la șold recent. Ne-am întâlnit pentru puțin timp la Biserica Cașin, pentru a-mi lăsa decizia dânsei de pensie unde se vedea clar cum o mamă de Erou Martir are indemnizația de 918 lei. Mi-a povestit cum a fost umilită la toate instituțiile statului român, mai puțin la SSRML, unde a găsit înțelegere la noul Secretar de Stat pentru a tipări un nou certificat, deoarece dânsa divorțase, și nu mai corespundea numele. Am încurajat-o și i-am promis că voi încerca să o ajut cu tot ce pot. Am crezut că a plecat înapoi la familia dânsei în Spania. Astăzi am primit un mesaj de la fiica doamnei Negru care mi-a spus că mama dânsei a murit… Nu mi-a venit să cred. Și, după un timp, mi-a spus ce s-a întâmplat. Doamna Negru nu a murit în Spania, ci în România, de ziua Eroilor. Pe 25 mai, s-a dus la mormântul lui Florin, băiatul ei de 12 ani împușcat la Revoluție, după aceea s-a dus în Poiana Brașov, și-a turnat benzină, și și-a dat foc… Atunci când au reușit să o resusciteze, a spus că: „Am făcut gestul ăsta în numele eroilor martiri.” După aceea și-a dat duhul”, a scris Giurcanu pe Facebook.

Postarea a fost preluată de publicația online Epochtimes, care a anunțat că a primit confirmarea din parte Poliției Brașov:

„La data de 25 mai 2023, în jurul orei 18.00, Poliția Stațiunii Poiana Brașov a fost sesizată cu privire la faptul că o persoană de sex feminin și-ar fi dat foc în zona Poiana Mică a stațiunii Poiana Brașov.
Polițiștii s-au deplasat cu operativitate la fața locului, din cercetări rezultând că o femeie, în vârstă de 66 de ani, din municipiul Brașov, și-ar fi dat foc pe drumul forestier „Drumul Vechi”, ce face legătura între zona Poiana Mică și strada Poiana Ruia, din Stațiunea Poiana Brașov.
Echipajul S.M.U.R.D. sosit la fața locului a acordat primele îngrijiri medicale, ulterior transportând persoana vătămată în zona unde a aterizat un elicopter S.M.U.R.D. pentru a o prelua.
Aflându-se în echipajul auto S.M.U.R.D., persoana vătămată a intrat în stop cardio-respirator, nu a răspuns manevrelor de resuscitare și s-a constatat decesul acesteia.
În urma cercetării la fața locului, polițiștii au identificat un recipient din plastic transparent, care prezenta urme de combustibil lichid, o brichetă și o bucată de carton care conținea un mesaj.
În cauză, a fost întocmit un dosar penal, în care se efectuează cercetări, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov, urmând ca, la finalizarea acestora, să se propună soluție legală”, a transmis Poliția Brașov.

Procurorii, în schimb, deşi au deschis dosar penal, refuză să dea mai multe date despre caz. În plus, aceştia nu dau niciun argument solid pentru lipsa de transparenţă în acest caz.

Raportat la fiecare speţă în parte, organul de urmărire penală stabileşte când este oportun să ofere informaţii, urmărirea penală fiind nepublică (…). În plus, dată fiind natura delicată a acestei speţe, nu era indicat să promovăm doar nişte presupuneri. În continuare, cu privire la această spetă, nu avem alte detalii de comunicat, a transmis Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov.

Florin Negru, fiul femeii care s-a autoincendiat în 25 mai, a fost împușcat la Brașov în noaptea 22-23 decembrie. Copilul avea atunci 12 ani.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.