Hanul de la Pietrele lui Solomon nu va fi cumpărat de Primăria municipiului Braşov. Propunerea primarului Allen Coliban, de alocare a sunei de 1,25 milioane de euro pentru achiziţionarea proprietăţii nu a fost aprobată în Consiliul Local.
Imobilul, care nu este pe lista monumentelor istorice, a atras atenţia Primăriei Braşov de mai mult timp, edilul Allen Coliban venind în Consiliul Local cu propunerea de alocare a sumei necesare pentru achiziţionarea clădirii. Din această construcţie a rămas însă numai un singur zid şi ruinele celorlalte, după ce actualul proprietar nu s-a mai îngrijit în niciun fel de ea.
În şedinţa Consiliului Local de ieri, când s-a ajuns la punctul de pe ordinea de zi care viza alocarea acestei sume pentru cumpărarea imobilului, consilierii locali din grupul PNL au venit cu o propunere de rectificare bugetară, solicitând ca suma de 6,250 milioane de lei (1,25 milioane de euro) necesară achiziţiei fostului han, să fie trecută în fondul de rezervă.
„În fondul de rezervă nu mai sunt bani și nu am avea de unde să alocăm fonduri pentru lucrări urgente”, a motivat consilierul local Cătălin Anton (PNL).
Pe de altă parte, consilierii locali din grupurile PNL și PSD au ridicat, din nou, problema întârzierii cu care primesc documentele, în cazul unor proiecte cel puţin sensibile, aşa cum este acesta, astfel că au declarat că alocarea sumei solicitate de primar pentru cumpărarea proprietăţii nu este chiar o urgenţă.
Potrivit primarului Allen Coliban, planul Primăriei Braşov pentru fostul han de la Pietrele lui Solomon vizează reconstruirea clădirii şi transformarea ei într-un spaţiu dedicat junilor sau într-un spaţiu e alimentaţie publică.
Reamintim că preţul de achiziţie a fost stabilit de un expert, spaţiul vizat având o suprafaţă de 14.663 de m.p. Anterior şedinţei de ieri, primarul Allen Coliban a declarat că achiziţia imobilului va soluţiona două probleme pentru Municipalitate:
„O parte din parcare și din trama stradală sunt proprietate privată la ora actuală și am avut un litigiu cu proprietarul, noi, Primăria Municipiului Brașov, iar proprietarul a câștigat în instanță. De asemenea, parte din fondul forestier de pe dealurile de aici face parte din același număr cadastral. Prin urmare, prin această achiziție rezolvăm o problemă forestieră – întregim fondul forestier – rezolvăm o problemă de proprietate și de infrastructură cu tot ceea ce ține de parcare și de trama stradală – altfel, autobuzele nici nu ar mai putea să întoarcă aici, la Pietrele lui Solomon”.