Iohannis a semnat demisia ministrului Muncii, Marius Budăi, după scandalul azilelor groazei

Președintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul prin care ia act de demisia lui Marius Budăi de la conducerea Ministerului Muncii, fiind desemnat interimar vicepremierul Marian Neacșu. Reamintim că Budăi a demisionat joi, la o săptămână și jumătate de la perchezițiile făcute de anchetatori în scandalul azilelor groazei. După demisia ministrului Muncii, Marius Budăi, social-democrații așteaptă și retragerea Gabrielei Firea, au declarat pentru HotNews.ro surse social-democrate.

Administrația prezidențială a anunțat că Iohannis a semnat decretul prin care se ia act de demisia lui Marius Budăi din funcția de ministru al Muncii și solidarității sociale.

De asemenea, șeful statului a semnat decretul prin care vicepremierul Marian Neacșu a fost desemnat interimar la conducerea Ministerului Muncii.

Marius Budăi a demisionat la o săptămână și jumătate de la perchezițiile făcute la azilele din Ilfov în care aveau loc abuzuri de neimaginat – bătrânii și pacienții cu dizabilități erau bătuți, înfometați, ținuți cu răni până la os și plini de fecale.

Este prima demisie la vârf în tot acest scandal, care a dezvăluit că instituțiile statului fuseseră sesizate încă din toamna anului 2021 despre ororile din cele trei centre, în două dintre ele fiind implicați și apropiați ai ministrului Familiei, Gabriela Firea.

Premierul Marcel Ciolacu a spus că este un gest de onoare, fiind „reacţia firească a unui decident politic”, într-o asemenea criză. „Este reacţia firească în orice democraţie consolidată a Europei”, a afirmat Ciolacu.

Primăria Voluntari, Ministerul Muncii (Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Ilfov, Autoritatea Națională de Plăți și Inspecție Socială, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copiilor și Adopții, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități), Ministerul Sănătății (Direcția de Sănătate Publică Ilfov), Ministerul Afacerilor Interne (Inspectoratul de Poliție al Județului Ilfov, Inspectoratul pentru Situații de Urgență), Ministerul Mediului (Garda de Mediu), precum și alte instituții ale statului au avut pe masă, cel mai târziu în data de 17 ianuarie 2022, detalii clare despre relele tratamente la care erau supuși beneficiarii dintr-unul dintre cele trei „lagăre” din Ilfov, au scris Centrul de Investigații Media și Buletin de București, cele două publicații de la care a pornit ancheta în cazul ororilor din cele trei azile din Voluntari și Ilfov.

În această săptămână, controale de desfăşoară şi la centrele de asistenţă pentru vârstnici, persoane cu dizabilităţi şi copii din judeţul Braşov, pe lista autorităţilor fiind peste 50 de centre publice sau private.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.