Site icon

Ministerul Educației anunță investiții în campusuri studențești. A deschis apelul de proiecte şi pune la dispoziţie 259 milioane de euro pentru crearea şi modernizarea infrastructurii universitare. Universitatea Transilvania are în construcţie propriul campus nou

Autori: Mihaela Parghel & Ştefania Anastase

Ministerul Educației a anunțat că va aloca universităţilor din România peste 143 de milioane de euro pentru pentru construcția de campusurile studențești și peste 116 de milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii universitare. Banii vin din fonduri europene. Joi, Ministerul Educaţiei a deschis apelurile de proiecte pentru „Modernizarea infrastructurii universitare pentru un spaţiu academic echitabil” şi pentru „Construcţia infrastructurii universitare pentru campusurile viitorului”.

50% din studenţii înscrişi în primul an, la licenţă, provin din alte localităţi

Inițiativa de construire a unor campusuri noi şi modernizare a acelor existente a pornit din nevoia stringentă de spații suplimentare și de spații conforme cu normele actuale pentru studenți.  Potrivit unor studii, în prezent, un număr mare de universități din România nu au capacitatea suficientă pentru a caza studenții, numărul studenților din alte localități față de cea unde se află universitatea fiind într-o creştere constantă.

„Mai concret, peste 50% dintre studenții înscriși în primul an de licență provin din alte localități, ceea ce indică faptul că existența căminelor reprezintă o cerință-cheie a infrastructurii universitare. În universitățile situate în marile orașe, cei mai mulți dintre studenți provin din alte județe. Există centre universitare care atrag studenți preponderent din regiunea în care se situează și altele care atrag studenți din mai multe regiuni., se arată în ghidul solicitantului pentru construcția de campusuri, publicat de Ministerul Educației.

Astfel, prin prezentele inițiative, în cadrul instituțiilor de învățământ superior de stat acreditate, se vor furniza spații de recreere și lectură, facilități de cazare și cantine. Noile locuri vor îndeplini obiectivul de a reduce necesarul de energie primară cu cel puțin 20% față de cerințele pentru clădirile cu un consum de energie aproape zero, în conformitate cu orientările naționale, aceasta fiind confirmată prin certificate de performanță energetică, nZEB plus.

Prin intermediul programului de finanțare gândit de MEN, va fi dezvoltată infrastructura universitară, de la cămine, la cantine și zone de agrement, din cadrul instituțiilor de învățământ superior de stat, acestea având posibilitatea de a primi subvenții pentru edificarea spațiilor de cazare, facilităților de masă, zonelor de agrement și lectură din cadrul campusurilor.

40% din totalul spaţiilor de recreere şi a locurilor de cazare vor fi destinate studenţilor din medii defavorizate

În ghidul solicitantului pus la dispoziție de Minister este menționat faptul că cel puțin 40% din totalul spațiilor de recreere, din numărul locurilor de cantină și din numărul locurilor de cazare modernizate vor fi alocate pentru studenții din medii defavorizate. Cei care beneficiază de bursă socială vor avea întâietate pentru a obține locuri în infrastructura universitară modernizată.

„Prin prezentul apel, la nivelul instituţiilor de învăţământ superior de stat acreditate se vor asigura spații de recreere și lectură, locuri de cazare și cantine, modernizate și date în folosință.

Referitor la spațiile de recreere și lectură, cel puțin 90% din costurile legate de renovare se referă la îmbunătățirea eficienței energetice.

În ceea ce privește modernizarea căminelor și a cantinelor, contractele vor include o cerință minimă de reducere a consumului de energie pentru încălzire cu cel puțin 50% în comparație cu consumul anual de energie pentru încălzire înainte de renovarea clădirii, ceea ceva conduce la o creștere cu 30% a economiilor de energie primară în comparație cu starea anterioară renovării. În acest context, cel puțin 90% din costurile legate de renovare se referă la îmbunătățirea eficienței energetice”, se precizează în ghid.

Zone de agrement şi lectură, restaurante şi locuri de cazare în campusurile studenţeşti

Vor fi investite peste 143 de milioane de euro pentru inițiativa de proiecte referitoare la dezvoltarea infrastructurii universitare prin campusuri studențești noi. Investiția se referă la  construirea următoarelor categorii de facilități:

Apel deschis pentru proiecte de modernizare a campusurilor existente

Într-un apel de proiecte lansat joi, Ministerul a fost menționat şi faptul că  alocă 116 milioane lei, tot din fonduri europene, pentru modernizarea campusurilor. Iniţiativa se referă la următoarelor tipuri de infrastructură:

Oare universitățile românești vor profita de aceste oportunități?

Întrebarea legitimă care se pune este dacă universităţile din România vor ține cont de faptul că un campus are nevoie de modernizarea constantă a camerelor, cantinelor și spațiilor de recreere și lectură, pentru a oferi studenților o experiență educațională și de viață îmbunătățită.

Camerele, care lasă de dorit în cele mai multe campusuri, ar trebui să fie bine echipate și confortabile, ceea ce ar contribui la reducerea nivelului de stres și la îmbunătățirea bunăstării studenților în timpul anilor de studiu.

Spațiile moderne de lectură și studiu pot stimula concentrarea și productivitatea studenților, în timp ce, spațiile de recreere modernizate pot fi locuri ideale pentru interacțiunea socială, dezvoltarea prieteniilor și organizarea de evenimente studențești, lucruri esențiale, mai ales atunci când tinerii se mută într-un alt oraș pentru a-și realiza studiile universitare.

În general, un campus cu facilități moderne și spații bine întreținute poate fi un factor important în atragerea studenților și în încurajarea lor să rămână în cadrul instituției pe toată durata studiilor și, de ce nu, un astfel de spațiu poate fi mai atractiv pentru studenții internaționali.

În orașe precum Oradea și Ploiești au început deja construcțiile pentru noi spații de cazare universitare

La Oradea în iulie 2022 a început excavarea fundației pentru două cămine studențești, iar în primăvara acestui an se anunța acoperirea primului etaj al celui de-al doilea cămin. Aceste spațiile de cazare, ce vor avea structura de tipul P+4, vor fi prevăzute cu lift, zonă de alimentație și chiar cu încălzire în pardoseală.

Campus Oradea

La începutul anului Consiliul Județean Prahova a înaintat o propunere pentru crearea unui complex universitar, ce va cuprinde facilități de cazare, infrastructură sportivă, zone de relaxare și agrement, laboratoare echipate cu tehnologie de vârf și clădiri administrative.

Campus Ploieşti

În primăvară, proiectul a fost declarat a fi eligibil și urmează ca în Prahova să înceapă ridicarea unuia dintre cele mai moderne campusuri din țară, conform Președintelui Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu.

Universitatea Transilvania are în construcţie un campus, în spatele Aulei „Sergiu Chiriacescu”

Universitatea Transilvania are şi ea în construcţie un nou campus, în spatele Aulei „Sergiu T. Chiriacescu” de pe strada Traian Grozăvescu. Proiectul pentru un nou campus, în zona Aulei a fost propus de Universitate Companiei Naţionale de Investiţii (CNI) încă din 2018, iar în 2020 au fost aprobaţi şi indicatorii tehnico-economici, investiţia fiind  estimată la 42,034 milioane lei.

Potrivit proiectului propus de Universitatea „Transilvania“, în spatele Aulei, în locul actualei parcări, va fi construit un nou cămin, pe 1.200 de metri pătraţi, cu 103 de camere, dintre care una pentru persoanele cu dizabilități, într-o clădire nouă care să aibă 4 sau 6 niveluri.

Capacitatea de cazare va fi de 206 locuri, în fiecare cameră urmând să fie cazate câte două persoane. Fiecare cameră va avea baie proprie, dar și balcon. Căminul va mai avea un spaţiu multifuncţional, cabinet medical, sală de lectură, spălătorie şi uscătorie, sală de mese şi alte facilităţi necesare studenţilor. În exterior sunt prevăzute trotuare, rasteluri pentru biciclete, platformă pentru colectarea deşeurilor, zone de acces auto şi spaţii verzi.

Exit mobile version