Ce poate face o justiţie prea blândă: Tânărul care a provocat tragedia din 2 Mai ar fi fost dependent de droguri și dus în Olanda la tratament / Cercetat în 2022 pentru deținere de stupefiante, el a fost iertat de instanță

Print screen

Tânărul de 19 ani care, fiind sub influența drogurilor, a intrat în plin cu mașina într-un grup de opt oameni la 2 Mai în județul Constanța, omorând doi studenți (una dintre victime choar din Braşov), ar fi fost consumator de droguri, iar tatăl său îl dusese în Olanda pentru tratament, conform Digi24. De altfel, anul trecut el a fost prins cu droguri și cercetat de către DIICOT, însă dosarul a fost închis la sfârșitul anului trecut.

UPDATE 15.00:

Șoferul care a lovit cu mașina sa un grup de tineri în 2 Mai, fusese ridicat de poliție pentru că i s-au găsit droguri în mașină și eliberat cu mai puțin de o oră înainte de tragicul accident, fără a fi testat. În schimb, tânărul fusese testat pentru consum de alcool. De asemenea, el fusese oprit în trafic de Poliție și cu o zi înainte.

Filmul accidentului, prezentat de Poliție

Potrivit șefului IPJ Constanța, Constantin Adrian Glugă, în seara de 19 august, în jurul orei 00:40 un bărbat a sunat la 112 pentru a spune că pe DN39 Vama Veche 2 Mai un autoturism circulă fără să respecte regulile de circulație.

La 02:40 a fost depistat de o patrulă mixtă poliție-jandarmerie pe DN39, au fost legitimați șoferul și pasagerii, iar în mașină au fost descoperite o țigară tip joint și pastile într-un pachet de țigări, a declarat șeful IPJ Constanța într-o conferință de presă.

Șoferul a fost dus cu autospeciala la sediul poliției unde a fost testat etilotest – cu rezultat zero, a spus Glugă, adăugând că nu prezenta semne specifice consumării de substanbțe pshihoactive și a fost lăsat să plece în jurul orei 04:30.

La ora 05:25 a avut loc accidentul în care au murit doi dintre tinerii loviți de mașina condusă de șoferul de 19 ani.

***

Tânărul şofer a consumat 3 tipuri de droguri

Înainte de a se urca la volan și a provoca accidentul, tânărul de 19 ani consumase, conform Poliției, trei tipuri droguri: cocaină, amfetamină şi metamfetamină. În accident, au murit pe loc o tânăra de 20 de ani şi un tânăr de 20 de ani, studenți la Facultatea de Geoegrafie a Universității din București, iar alți trei tineri de 19 și 20 de ani au fost răniţi. Tânărul conducea o mașină Mercedes decapotabilă.

Potrivit unor surse, tânărul ar fi făcut parte dintr-un grup de consumatori de droguri, iar tatăl său îl dusese în Olanda pentru tratament. El ar fi stat o perioadă în Olanda alături de tatăl său, iar după ce s-au întors în România ar fi reapărut problemele, conform Digi 24.

Cercetat în 2022 pentru deținere fără drept de droguri de risc pentru consum propriu. Dosarul a fost închis

Mai mult, tânărul a fost cercetat în februarie 2022 de DIICOT pentru deținere fără drept de droguri de risc pentru consum propriu, după ce a fost prins având asupra sa 0,68 g canabis, în vederea consumului. Procurorii au dispus ulterior renunțarea la urmărirea penală, iar în ianuarie 2023 Tribunalul Bucureşti a menținut soluţia:

„Astfel, coroborând procesul-verbal de depistare întocmit la data de 03.02.2022 cu concluziile raportului de constatare tehnico – științifică, judecătorul de cameră preliminară constată că intimatul ##### ##### – #### a deținut, în vederea consumului, 0,68 g cannabis faptă ce întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de deținere fără drept de droguri de risc pentru consum propriu prev. de art. 4 alin. 1 din Legea nr.143/2000, sancționată cu pedeapsa închisorii de la 3 luni la 2 ani sau amendă.

Prin raportare la limitele pedepsei prevăzute de lege, în cauză se poate dispune renunțarea la urmărirea penală, urmând ca în continuare judecătorul să analizeze dacă există sau nu un interes public în urmărirea faptei, aplicând criteriile prev. de art. 318 alin. 2 și 3 C.pr.pen.

Așadar, urmările care s-ar fi putut produce din perspectiva afectării sănătății publice au fost reduse, elementul material (deținere) nefiind în măsură să releve un mod elaborat de comitere a faptei, prin mijloace de natură să indice un pericol social ridicat. În aceste condiții, consideră și judecătorul că eforturile organelor de urmărire penală necesare pentru desfășurarea procesului penal ar fi disproporționate prin raportare la gravitatea concretă a faptei, iar cheltuielile ce ar urma să fie avansate ar putea fi canalizate spre cercetarea unor fapte cu urmări mai grave”, arată în motivare Tribunalul București.

Tânărul își luase carnetul de conducere de doar trei luni. „Acum plânge şi este în stare de şoc”

Tânărul care a provocat oribilul accident își luase carnetul de conducere de doar trei luni. După ce a intrat puternic cu mașina în grupul de opt tineri care se aflau pe DN 39, la ieșirea din localitatea 2 Mai – omorându-i pe doi dintre aceştia, a fost prins la scurt timp în Vama Veche. Băiatul a declarat în fața anchetatorilor că a fugit de la locul accidentului pentru că avea impresia că a lovit un animal.

Luminiţa Popescu, avocata tânărului, le-a declarat jurnaliştilor, că acesta a recunoscut că a consumat droguri, dar a precizat că el nu este consumator, ci a primit drogurile în Vama Veche, unde venise la o petrecere. Apărătoarea acestuia a mai afirmat că tânărul s-a prevalat de dreptul de a nu da nicio declaraţie şi a adăugat că starea sa de spirit este una proastă, că a realizat ce a făcut şi îi pare rău.

„A realizat ulterior ce a făcut. Îi pare rău. Nu este nici tipul de persoană care s-a vehiculat în zona online, tot ceea ce s-a scris şi s-a spus au fost informaţii de pe anumite imagini. Nu este fiu de beizadea, aşa cum s-a precizat. Părinţii nu sunt oameni cu bani care nu au ce face cu ei şi îi dau copilului să se drogheze, sub nicio formă. Sunt nişte oameni simpli, normali. (…) A recunoscut că a consumat droguri. Urmează să vedem acum persoana care i-a dat. Este o poveste mult mai lungă, mult mai gravă, din punctul meu de vedere şi urmează a se descoperi ce s-a întâmplat”, a povestit avocata, citată de HotNews.ro.

Această declaraţiei a avocatei vine în contextul în care tânărul şofer aflat la volan, drogat cu trei tipuri de substanţe interzise, conducea o maşină decapotabilă, a cărei valoare a fost estimată de specialişti la cel puţin 50.000 de euro.

Apărătoarea tânărului şofer care a ucis doi studenţi şi a accidentat grav alţi trei tineri a fost întrebată dacă a fost pentru prima oară când clientul său a consumat droguri.

„Da, din câte am înţeles, nu este consumator. Le-a primit în Vama Veche”, a susținut avocata, în ciuda dosarului în care tânărul a fost implicat anul trecut.

Ea a adăugat că tatăl băiatului nu era cu el în Vama Veche, tânărul a venit singur acolo, la o petrecere şi nu era cazat în staţiunea respectivă. Avocata a mai fost întrebată dacă tânărul îşi aminteşte ceva în legătură cu accidentul rutier.

„Deocamdată, s-a prevalat de dreptul de a nu da nicio declaraţie. Urmează ca pe parcurs să dea o declaraţie. (…) Starea lui de spirit este una proastă. A realizat ce a făcut, îi pare rău, plânge într-una. A fost o greşeală, îi pare foarte rău şi urmează să tragă consecinţele. (…) Părinţii sunt distruşi. Ce poţi să spui ca părinte în situaţia de faţă? (…) Tatăl ştia că merge în Vama Veche, mama nu ştia. Problema este că ce am vrut să clarific e ceea ce s-a spus şi s-a scris nu este real. Şi corect atât pentru părţile vătămate, cât şi pentru el ca inculpat ar fi ca aceste informaţii să fie cât de cât apropiate de realitate”, a mai transmis avocata.

Tânărul a fost arestat preventiv pentru 30 de zile duminică, de Judecătoria Mangalia, iar avocata sa a anunţat că nu va contesta această decizie.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.