Ministerul Mediului va solicita Academiei Române avizul pentru recoltarea a 220 de urși (140 de exemplare pentru cota de prevenție și 80 de exemplare pentru cota de intervenție ar trebui să fie suficiente), a declarat marți seara, la TVR Info, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet. Aceste cote au fost stabilite după ce inițial (în perioada în care conducerea ministerului era asigurată de Tánczos Barna) ministerul a emis un proiect de ordin de ministru care prevedea împușcarea a 500 de urși, cifră neagreată de Academia Română.
„În urma unui studiu comandat de Ministerul Mediului și realizat de Universitatea Brașov și Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Silvicultură Marin Drăcea a fost stabilit, cu aproximație, care este populația de urs brun din România. De asemenea, a fost stabilit un număr optim de exemplare, mai mic decât populația existentă. Printr-un calcul matematic, a fost propusă o cotă de intervenție și de prevenție de de aproape 500 de exemplare. Conform legislației, proiectul ordinului de ministru prin care fost stabilit numărul de aproape 500 de exemplare a fost transmise spre avizare Academiei Române, unde există alți specialiști. După un schimb de adrese, prin care ne-au fost solicitate clarificări, pe care le-am și transmis, Academia Română a avizat respectivul ordin, însă cu reducerea numărului de exemplare de la aproximativ 500 la 220. În această situație, trebuie să respect ce a propus Academia Română. Am decis să emit un nou ordin, în care să țin cont de solicitarea Academiei Române. Cred că redactarea noului ordin a fost finalizată de colegii mei. Documentul va fi transmis spre avizare Academiei Române și va fi supus consultării publice”, a declarat ministrul.
„Nu pot să risc un ping-pong nesfârșit”
El a menționat că a decis să respecte propunerea Academiei Române pentru a rezolva cât mai repede problema urșilor:
„Trebuie să respect ce a propus Academia Română, pentru că nu pot să risc un ping-pong nesfârșit, în care eu să cer 600 sau 700 de exemplare, iar Academia să spună nu (…) Unii consideră că cifra de 220 este prea mică, unii că e prea mare. Unii consideră că ar trebui să lăsăm urșii în pace, pentru că sunt animale inofensive și jucăușe. Însă, această situație, în care urșii ajung chiar și în centrul orașelor mari, poate genera o tragedie în orice secundă”.
Pe de altă parte, reprezentantul ministerului Mediului a spus că de recoltarea urșilor problemă va fi făcută de angajații fondurilor cinegetice.
„Nu vreau să se repede povestea ursului Arthur, când un străin a pus pe masă o sumă de bani și a împușcat un exemplar valoros, care, probabil, nu a văzut omul în viața lui. Nu vreau să transform problema urșilor în vânătoare de trofee sau în licitație internațională”, a argumentat Mircea Fechet.