La 4 ani de la anunţul proiectului: Primăria Braşov face consultare publică pentru reconversia platformei industriale Rulmentul. Acesta se va transforma într-o zonă cu facilităţi de agrement, sport şi spaţii verzi

Ordinul Arhitecților din România, în cadrul contractului cu Primăria Brașov, a lansat campania de consultare publică a cetăţenilor în vederea realizării temei de proiectare pentru realizarea concursului de soluții pentru reconversia fostei platforme industriale Rulmentul. Acest proiect de regenerare urbană este unul mai vechi, pornit încă din „epoca Scripcaru” şi preluat apoi de actualul primar, care a vorbit despre investiţia încă de acum doi ani. Consultarea, ca parte incipientă a proiectului, vine însă abia acum.

Această consultare durează timp de o lună, până în 8 decembrie, și are ca scop integrarea opiniei brașovenilor în tema de proiectare pentru întocmirea documentației, lansarea și desfășurarea concursului internațional de soluții cu tema „Reconversie zone abandonate în zone verzi – Zona industrială Rulmentul”.

În paralel, OAR va organiza, la sfârșitul acestei luni, o serie de mese rotunde și dezbateri profesionale cu actori implicați care să contribuie la definirea temei de proiectare. În baza unui contract încheiat cu Municipalitatea, OAR se ocupă să pregătească organizarea concursului de soluții: elaborarea temei, a regulamentului, estimarea costurilor, selectarea juriului internațional și desfășurarea concursului internațional de soluții pentru reconversia fostei platforme industriale Rulmentul. În urma competiției, câștigătorii vor trebui să elaboreze Planul Urbanistic Zonal, proiectul peisagistic și proiectul pentru unul dintre obiectivele aflate pe platformă.

Proiectul este încă la început, această fază de consultare fiind prima dintre acestea. Pasul consultării vine după ce în 2021, Primăria anulat licitația pentru proiectarea viitoarei zone de agrement din locul fostei Platforme Rulmentul.

Valoarea contractului dintre primărie și OAR pentru organizarea concursului de soluții este de 270.000 de lei, plus TVA

Conform arhitectului șef al municipiului, organizarea concursului de soluții reprezintă una dintre cele mai importante etape din realizarea acestui proiect, având în vedere că regenerarea urbană se va face conform proiectului câștigător.

,,Este una dintre cele mai importante etape, pentru că nașterea temei de proiect va fundamenta practic soluția aleasă de arhitecți în conceptul pe care îl vor prezenta. Tema de proiect este cea care naște emoții și de asta ne propunem să dezbatem public cât mai mult acest subiect, pentru a stabili prin temă ce funcțiuni va putea primi această platformă. Vor fi demarate procedurile de stabilire a experților care vor realiza tema, ulterior dezbateri publice, întocmirea temei, lansarea concursului și realizarea acestuia. Sunt etape care ar trebui să se deruleze până la sfârșitul acestui an. Platforma beneficiază de o zonă verde ofertantă. Discutăm de 14 hectare. Ca să ne putem da seama de mărimea acesteia, o zonă verde, ca să poată fi clasificată drept parc, are nevoie de două hectare. Avem un studiu de zone verzi, studiu peisagistic, și experții vor stabili cât de mare va fi această zonă, dar obiectivul nostru este de a face cât mai multe zone verzi”, explică Dragoș Oprea, arhitectul șef al municipiului, în momentul semnării contractului dintre primărie și OAR.

Ce s-a făcut până acum în acest proiect?

Până în prezent, municipalitatea a realizat studiile necesare realizării acestui proiect –  studiul istoric de identificare a obiectivelor cu valoare culturală și potențial de reconversie din cadrul Zonei Industriale Rulmentul, studiul geotehnic pentru teren, studiul topografic și de identificare rețele, studiul hidrologic de inundabilitate și ridicarea topografică pe tronsonul limitrof zonei PUZ, studiul de contaminare preliminar și registrul spațiilor verzi, iar în perioada următoare se vor realiza expertizele tehnice ale clădirilor.

O parte dintre clădirile aflate pe fosta platformă industrială au valoare istorică și pot fi integrate în viitorul proiect de reconversie. Există și clădiri în cazul cărora o parte dintre elementele de structură pot fi convertite prin diferite proiecte. Cea de-a treia categorie este reprezentată de construcțiile care trebuie demolate.

Pe baza tuturor acestor studii – ce vor trece prin filtrul profesional al specialiștilor din cadrul OAR, cerințelor administrației locale, rezultatelor consultării populației și actorilor urbani principali – se va întocmi tema de concurs, astfel încât proiectele propuse să reprezinte cea mai bună soluție de regenerare urbană.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.