De la ruină, la zonă verde. Fosta platformă industrială Rulmentul se transformă în cel mai mare parc cu spații de agrement din Brașov

Consiliul Local Brașov va dezbate în ședința de plen de vineri proiectul de regenerare urbană a fostei platforme industriale Rulmentul, prin transformarea ei în zonă verde și de agrement. Adoptarea acestei hotărâri este necesară pentru ca municipiul Brașov să poată beneficia de o finanțare nerambursabilă pentru elaborarea documentației tehnice necesară implementării proiectului Reconversie zone abandonate în zone verzi – Zona industrială Rulmentul.

Astfel, Municipalitatea va aplica în cadrul Programului Operațional Asistență Tehnică 2014-2020, Obiectivul Prioritar 2 – O Europă mai verde, cu emisii scăzute de carbon, pentru elaborarea documentației tehnice care va conține: studiul de fezabilitate, studii geotehnice, expertize tehnice, studii pentru obținerea acordurilor/ avizelor de mediu, studii hidrologice, studii topografice, documentații cadastrale, documentația de avizare a lucrărilor de intervenție, după caz. Valoarea estimată a acestei finanțări este de 434.350 euro, respectiv 2.103.775 lei, calculat la cursul pentru luna mai 2020.

La baza proiectului stă unul dintre cele trei scenarii propuse de către experții Băncii Mondiale, în cadrul Acordului de Servicii de Asistență Tehnică rambursabile privind Programul de Dezvoltare Urbană Brașov, care are ca principal scop transformarea zonei într-un imens parc.

Conform scenariului adoptat pentru reconversia acestui spațiu într-o zonă de agrement, vor fi menținute 8% dintre clădirile existente, iar pe 17,5 hectare se amenajează parcuri și spații verzi create pe loturi. În cadrul acestui scenariu, se vor păstra doar clădirile cu valoare arhitecturală, care vor fi reconsolidate, renovate și utilizate pentru diferite tipuri de funcționalități. De asemeena, se are în vedere dezvoltarea de clădiri noi pe o suprafață de 20.000 mp.

Proiectul include amenajarea unui parc de distracții, a unui sat pentru activități sportive, cu studio de filme, muzeu, școală, grădiniță și centru expozițional.

Terenul vizat de acest proiect este unul de tip brown field, rezultat din încetarea activităţii companiei Rulmentul, în anul 2011, când s-a făcut și darea în plată a jumătate din activele companiei către mai mulți creditori bugetari: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, Autoritatea Naţională Vamală şi Direcţia Fiscală a Municipiului Braşov.

Pe teritoriul fostei platforme Rulmentul se găsesc clădiri cu o valoare istorică importantă (hangarele pentru avioane construite în 1936). Vecinătăţile zonei au în prezent destinaţie industrială, aici desfăşurându-şi activitatea o serie de firme private, comercială (Coresi Shopping Resort – cea mai mare dezvoltare de retail – 45.000 mp mall si 13.500 mp retail park) şi rezidenţială (cartierul nou construit în zona Coresi).

Cum a ajuns terenul la munciipiul Brașov?

Printr-o Hotărâre a Guvernului, emisă în anul 2010, Municipiul Braşov a luat în administrare 14,6 ha de teren şi 30 de clădiri (inclusiv spaţii fără utilitate, precum fosta staţie de pompare şi de decantare a nămolului, depozitele de carburanţi), iar în anul 2015, prin Hotărârea Guvernului nr. 395, Municipiul Braşov a preluat alte 39 de active ale fostei companii Rulmentul, dintre care 17 clădiri. 

Conform celor două hotărâri de Guvern menţionate este interzisă exploatarea din punct de vedere imobiliar a suprafeței de 31,3 ha pentru care Municipiul Braşov este proprietar sau deține drept de administrare. 

„Vineri voi prezenta domnilor consilieri propunerea noastră de transformare a fostei întreprinderi Rulmentul într-o zonă verde de aproape 20 de hectare, la care se vor adăuga funcțiuni de agrement, educative și sportive, astfel încât Rulmentul va deveni cel mai mare parc al Brașovului, având peste 31 de hectare. Specialiștii Băncii Mondiale, cu care noi colaborăm, ne-au prezentat mai multe scenarii, și cred că aceasta este ce mai bună soluție nu doar pentru brașovenii care locuiesc în zona nouă a cartierului Tractorul, ci și pentru ceilalți brașoveni, care vor să se relaxeze într-un parc care dispune de toate facilitățile de agrement. Acest proiect este inclus pe lista de proiecte transmisă la ADR Centru (Agenția de Dezvoltare Regională, n.n.), proiecte pe care intenționăm să le implementăm cu finanțare de la Uniunea Europeană, începând cu 2021. Putem beneficia de o finanțare nerambursabilă de peste 2 milioane de lei, pentru pregătirea documentației necesare realizării acestui parc și cred că ar trebui să accesăm aceste fonduri, pentru a mai scădea din presiunea de pe bugetul local. Cred că acest proiect de regenerare urbană va contribui semnificativ la creșterea calității vieții în orașul nostru și la un mediu mai curat. În paralel, continuăm și cu proiectul de amenajare a unui parc de agrement în locul fostelor platforme de deșeuri din Timiș-Triaj. Odată cu finalizarea acestor lucrări, putem spune că zona de est a orașului devine una dintre cele mai verzi zone ale Brașovului“, a declarat primarul George Scripcaru.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.