Site icon

Un adolescent și-a pierdut viața după ce a fost prins sub dărâmăturile unui internat din Odorheiul Secuiesc. Care sunt explicațiile autorităților locale

Sursa foto: ziarharghita.ro

Sursa foto: ziarharghita.ro

Un perete al internatului Liceului „Tamasi Aron” în Odorheiul Secuiesc s-a prăbuşit luni, iar în urma incidentului un băiat de 17 ani și-a pierdut viața. Tânărul, care urma să împlinească 18 ani în 25 decembrie, a fost scos de sub dărâmături, însă eforturile medicilor, care au încercat timp de 30 de minute să îl resusciteze, au fost zadarnice. De asemenea, o fată de 17 ani scoasă de sub dărâmături a fost transportată la spital în stare gravă, fiind intubată. Alte două adolescente, ambele în vârstă de 16 ani, au suferit leziuni, însă în momentul în care au fost preluate de medici erau conștiente.

Imobilul găzduieşte 97 de copii, însă, la momentul producerii accidentului, adică în jurul orei 17.00, unii au reușit să iasă din internat, iar alții erau la cursuri sau în oraș.

„Dacă se întâmpla la 17,00 era mai grav sau dacă se întâmpla în timpul nopţii”, a declarat pentru Agerpres Demeter Levente, şeful Inspectoratului Şcolar Harghita.

Parțial reabilitată în evidențele Ministerului Educației

Circumstanțele producerii accidentelor sunt încă neclare. Clădirea internatului, aflată în proprietatea Bisericii Catolice, a fost construită în anul 1910, iar în evidențele Ministerului Educației (document publicat de edupedu.ro) apare ca fiind „parțial reabilitată”. În același document se menționează că imobilul nu este încadrat cu risc seismic și nici în lista monumentelor istorice (ceea ce înseamnă că se puteau realiza lucrări ample de consolidare fără avize speciale).

„Nu a fost reabilitată şi nici nu era în curs de consolidare”

Pe de altă parte, inspectorul şcolar general adjunct al județului Harghita, Cristinel Glodeanu, a declarat pentru Agerpres:

„Această clădire este a Bisericii Romano-Catolice şi momentul în care astăzi (n.r – luni) s-a întâmplat, a fost prima dată când am aflat că există o problemă acolo, la acest internat. Din datele pe care le-au completat unităţile de învăţământ privind clădirile pe care le au, sunt trei clădiri (ale Liceului „Tamasi Aron” – n.r), două au fost încadrate în risc seismic 3, aceasta era neîncadrată în risc seismic. Celelalte două clădiri au fost reabilitate, o reabilitare a fost făcută la o clădire în intervalul 2018 – 2020, cealaltă a fost reabilitată în intervalul 2020 – 2022, iar aceasta (a internatului – n.r) nu a fost reabilitată şi nici nu era în curs de consolidare. Menţionez, încă o dată, că nu sunt clădirile şcolii, ci sunt închiriate (…), se află în proprietatea Arhiepiscopiei Romano-Catolice”.

„Se lucra în curtea căminului şi probabil aceste lucrări sunt în legătură cu prăbuşirea”

Zorgo Noemi, purtătorul de cuvânt al Primăriei Odorheiu Secuiesc, a declarat pentru Agerpres că în zonă s-au efectuat lucrări pentru a conecta clădirea internatului la canalizarea oraşului.

„S-a prăbuşit o parte din clădirea căminului Liceului «Tamasi Aron». S-au efectuat nişte lucrări de a conecta clădirea la reţeaua pluvială şi de canalizare a oraşului. Se lucra în curtea căminului şi probabil aceste lucrări sunt în legătură cu prăbuşirea. Pentru că au lucrat chiar lângă clădire şi chiar sub clădire au săpat. Incidentul s-a întâmplat chiar după terminarea orelor, deci exact când elevii au intrat în camerele lor”, a declarat Zorgo Noemi.

Potrivit acesteia, lucrările au fost contractate de şcoală, având în vedere că imobilul este în proprietatea Bisericii Catolice.

La rândul său Demeter Levente nu a exclus posibilitatea ca prăbușirea zidului să fi fost provocată de lucrările pentru racordarea clădirii la reţeaua de canalizare a oraşului:

”Ceea ce ştiu este că toată lucrările erau cu autorizaţie, acest lucru a fost verificat, deci şanţul nu era pentru consolidare, era pentru canalizare, (…) probabil că aceste lucrări au cauzat, dar aveau autorizaţie, aveau de toate”.

Clădirea internatului aparţine Arhiepiscopiei Romano-Catolice, iar Primăria Odorheiu Secuiesc plăteşte anual peste 300.000 de lei chirie. Contractul expiră în anul 2024.

Exit mobile version