Costuri suplimentare pentru podul de la Voila. Proiectanții și constructorii au modificat soluția tehnică pentru fundații. Consiliul Județean Brașov nu mai promite că va fi gata anul acesta

Sursă foto: Mesagerul de Sibiu

Proiectul noului pod de pe DJ 105, care traversează râul Olt între localitățile Voila și Cincșor a suferit o nouă modificare. Astfel, după ce în toamna anului trecut a fost demolat cel vechi și au fost reevaluate fundațiile, constructorul și proiectanții au constata că acestea nu mai pot fi consolidate, cum era prevăzut în proiectul inițial.

În aceste condiții, podul va fi construit pe fundații noi, iar pentru realizarea acestora Consiliul Județean Brașov va semna un nou contract de lucrări, în completarea celui semnat încă din anul 2021.

„Pentru realizarea fundațiilor vom lansa o licitație în perioada următoare. Dacă nu vor fi probleme cu procedura de atribuire, noi sperăm ca până în luna iulie a acestui an să fie terminate fundațiile, urmând ca ca apoi să înceapă celelalte lucrări. Estimarea noastră este că în luna decembrie, lucrările la noul pod ar putea fi finalizate în proporție de aproximativ 95%”, a declarat vineri, în timpul prezentării bugetului județului Brașov pe anul 2024, directorului Direcţiei de Drumuri Judeţene şi Servicii Publice din Consiliul Județean Brașov, Mihai Pascu.

Acesta a menționat că valoarea lucrărilor la noile fundații este estimată la 7 milioane de lei. De asemenea, din contractul anterior, care prevede demolarea vechiului pod și construirea celui nou, mai sunt de făcut lucrări în valoare de aproximativ 32 milioane de lei, preț ce ar putea să crească după ce se vor face ajustările.

Reamintim că soluția tehnică privind realizarea noilor fundații a făcut obiectul unei dispute între constructor și proiectant. Încă de la început, constructorul a spus că va fi nevoie de fundații noi, iar proiectantul avea altă opinie, considerând că este suficientă consolidarea celor existente. După disputa celor două părți a fost „mediată” de Consiliul Județean Brașov, constructorul și proiectantul au căzut de acord asupra soluției prin care era prevăzută consolidarea fundațiilor existente, însă, după ce acestea au fost analizate cu atenție, specialiștii au ajuns la concluzia că acestea nu mai pot fi consolidate.

Pe de altă parte, anul trecut, proiectul a mai suferit o modificare, astfel încât acesta să poată fi utilizat și pentru convoaiele militare de mare tonaj.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.