Primarul Brașovului, Allen Coliban, a intrat, din nou, în conflict cu directorul Agenției pentru Protecția Mediului Brașov, Ciprian Băncilă, după ce reprezentantul municipalității a reclamat că din arhivele agenției brașovene „s-a pierdut o hârtie în mod miraculos”, sugerând astfel că lipsa de acţiune a APM Braşov, în cazul gropii de gunoi a judeţului.
Primarul nu a vrut să vorbească despre procesul pierdut cu Fin Eco, în schimb a deturnat discuţia spre APM şi un „document dispărut în mod miraculos”
Mai exact, în timpul ședinței Consiliului Local Brașov, primarul a fost întrebat cum comentează faptul că municipalitatea brașoveană a pierdut, în primă instanță (vezi detalii AICI) , un proces prin care a solicitat obligarea administratorului depozitului ecologic de deșeuri de la Săcele, SC Fin Eco SA, să suporte cheltuielile de închidere fostei gropi de deșeuri menajere de la Timiș – Triaj. Reprezentantul Primăriei Brașov nu a vrut să comenteze decizia, pe motiv că nu a primit încă motivarea.
În schimb, el a menționat că potrivit autorizației de mediu pentru construirea depozitului ecologic, emisă înainte de anul 2004 (o perioadă în care APM Brașov era în subordinea Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu, unde se și păstrează documentațiile din perioada respectivă), firma Fin Eco era obligată să închidă fostul depozit de deșeuri menajere de la Timiș – Triaj. De asemenea, Coliban a menționat că respectiva autorizație „a dispărut în mod miraculos din arhivele APM Braşov” şi că a găsit documentul în arhiva APM Sibiu.
Pe de altă parte, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu, Cristian Simulescu, susține că de la instituția pe care o conduce nu a fost solicitat niciun document referitor la Fin Eco. Astfel, nu se ştie de unde a văzut primarul Coliban „documentul dispărut miraculos”.
„În timp ce ei se joacă de-a detectivii, noi facem lucrurile reale”
După declarațiile făcute de primar, APM Brașov a transmis un comunicat de presă prin care își „exprimă indignarea față de afirmațiile făcute în spațiul public privind situația depozitului neconform de deșeuri menajere Timiș- Triaj”.
„Respingem orice acuzații neîntemeiate in acest sens, care denigrează munca și pregătirea profesională a angajaților APM Brașov, aducând astfel un prejudiciu de imagine, atât instituției, cât și muncii și pregătirii profesionale a angajaților”, se mai arată în comunicat.
De asemenea, conducerea agenției brașovene a menționat că în arhiva APM Brașov se găsesc documente a căror termene de păstrare sunt valabile, conform Nomenclatoarelor arhivistice ale instituției, aprobate de Arhivele Naționale-Serviciul Județean Brașov.
Ciprian Băncilă: Suntem forţaţi să asistăm la acest joc, doar de imagine
„În timp ce unii politicieni își transformă incapacitățile de a finaliza proiectele în timp optim și rezonabil, care trenează de multă vreme, aruncându-și vina unii pe alții, suntem forțați să asistăm la acest joc, doar de imagine. În loc să ne pierdem timpul cu aceste dezbateri publice inutile, ne vom concentra pe ceea ce contează cu adevărat, protejarea mediului. În timp ce ei se joacă de-a detectivii, noi facem lucrurile reale”, a declarat directorul APM Brașov, Ciprian Băncilă.
Aceasta nu este singura dispută între primarul Brașovului, Allen Coliban și Ciprian Băncilă. Anul trecut, primarul Brașovului a spus că „prin inacţiune” autoritatea de mediu este răspunzătoare pentru faptul că nu a fost mutată groapa groapa de gunoi de la Săcele.
„Spunând autoritatea de mediu mă refer la «binomul» Garda de Mediu – APM. Din păcate, legislaţia naţională face posibil un joc de «pasare a pisicii» între cele două instituţii: APM-ul se ocupă de autorizare, Garda de Mediu de sancţionare. Garda nu poate să facă măsurători, pentru că trebuie să le facă APM-ul. Din acest joc, comunităţile locale au de pierdut”, a declarat atunci primarul.
De asemenea, de-a lungul timpului, primarul Brașovului a reclamat APM Brașov și Garda de Mediu Brașov că nu au luat măsuri pentru reducerea poluării aerului în municipiul Brașov.