La modul cum evoluează lucrurile acum, Brașovul nu va avea spitalele de care are nevoie nici în următorii zece ani, deși proiectele sunt gata. Doar vocea brașovenilor îi poate scoate pe Rafila și Ciolacu din nepăsarea față de comunitatea noastră și din minciuna repetată de doi ani că proiectele celor două spitale de la Brașov vor primi finanțare. În acest sens, primarul Brașovului, Allen Coliban, a lansat petiţia online „Braşovul vrea spitale” ca o modalitate prin care brașovenii să ceară, în nume propriu, asigurarea finanțării de către Guvernul PSD+PNL pentru cele două spitale noi: Spitalul Regional al Brașovului și Spitalul de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase. (Articol al USR Brașov).
(Cod QR spre petiție)
Primăria Brașov n-are în administrare niciun spital. Și ar fi putut arăta înspre Consiliul Județean, cel care le are în administrare. Dar primarul Allen Coliban și echipa sa din primărie au realizat etapele birocratice și studiile de fezabilitate pentru două spitale de stat care să înlocuiască infrastructura spitalicească multipavilionară, dispersată prin tot orașul și învechită.
Brașovul are nevoie de spitale noi
Brașovul nu a avut în ultimii 70 – 80 de ani spitalele de care are nevoie. Spitalul Județean (Corpul A) a fost construit la începutul anilor ‘70, dar cele 600 de paturi au fost de la bun început insuficiente. Aproape în același timp, municipii comparabile cu Brașovul au avut parte de spitalele județene de care au avut nevoie: Craiova – 1600 de paturi, Constanța – 1300 de paturi.
Din cauza faptului că avem un spital județean subdimensionat s-a ajuns la sistemul multi-pavilionar, răsfirat pe toată raza municipiului și care funcționează în clădiri vechi, improprii și nepotrivite pentru actul medical.
Spitalul Județean dispune azi de 915 paturi în cinci clădiri dispersate în municipiu: Corpul A (317 de paturi, după ce s-a renunțat la aglomerarea de paturi din saloane), Mârzescu și Oncologie (241 de paturi), Astra (188 de paturi) și Tractorul (169 de paturi). Această situație îi expune pe pacienți la probleme mari, poate chiar decese, atunci când sunt plimbați între diverse secții și specialități situate în tot orașul, iar pe doctori la malpraxis.
Spitale brașovene care funcționează în condiții improprii pentru actul medical de la bun început
Spitalul de Boli Infecțioase din prezent funcționează în clădirea fostei băi comunale și dispune de o capacitate de 107 paturi.
Unul dintre cele două corpuri ale Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie ”Dr. I. A. Sbârcea” funcționează într-o fostă clădire a Liceului Honterus.
Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie funcționează într-o clădire care a fost sediul unei case de asigurări de sănătate și dispune de doar 135 de paturi.
Spitalul TBC de la Stejeriș (150 de paturi) funcționează în clădiri care au avut destinație turistică, mici și ponosite.
Alte patru clădiri în care funcționau spitale au probleme juridice sau au făcut obiectul unor retrocedări.
Proiectele pentru spitalele noi de care are nevoie Brașovul sunt gata de doi ani, lipsește doar finanțarea
Primăria Brașov are două proiecte depuse pentru finanțare pe masa guvernului PSD+PNL de doi ani. Stau la sertar, nu sunt finanțate pentru că nu le pasă de brașoveni. Chiar dacă aceste proiecte sunt duse la bun sfârșit la inițiativa primarului Coliban, de aceste spitale vor dispune toți locuitorii Brașovului și din regiune, inclusiv ministrul Veștea, subprefectul Pătrașcu și medicul parlamentar Cristina Vecerdi, cea care a tăcut mâlc, deși măcar prin natura profesiei ar fi trebuit să sprijine aceste proiecte.
Proiectul Noului Spital Regional al Brașovului așteaptă finanțare guvernamentală de la finalul anului 2021
Noul Spitalul Regional este un proiect inițiat de către Primăria Brașov, cu sprijinul BERD, în parteneriat cu Ministerul Sănătății și Consiliul Județean Brașov. Ar urma să aibă 972 de paturi, 31 secţii, 77 de specialităţi, 26 de săli de operaţii şi o capacitate de 370.000 de pacienţi pe an. Va dispune de cele mai noi tehnologii medicale și va deservi peste un milion de locuitori. Valoarea proiectului este de aproximativ 500 de milioane de euro.
De la bun început se știa că, odată cu finalizarea studiului de fezabilitate, rolul autorităţii locale în acest proiect devine secundar, finanţarea trebuind asigurată de Ministerul Sănătăţii întrucât ar deservi peste un milion de locuitori din regiune și depășește posibilitățile financiare ale primăriei.
Deși există un parteneriat semnat cu Ministerul Sănătăţii şi cu Consiliul Judeţean Brașov, în care se stipulează că soluţia de finanţare şi preluarea investiţiei vor fi făcute de către Ministerul Sănătăţii, acest lucru nu se întâmplă. Proiectul spitalului de la Brașov e ținut la sertar de la finalul anului 2021, iar Ciolacu și Rafila mint mereu în legătură cu finanțarea spitalului.
De ce e imperios necesar un spital nou, de stat, care să înglobeze toate specialitățile?
Oricât de bogați ar fi unii dintre noi încât să-și permită asigurări de sănătate scumpe ori să acceseze direct sisteme medicale private, trebuie să se înțeleagă că sistemul de urgență trebuie să fie puternic și performant pentru că, în anumite situații limită, este singurul care ar putea salva vieți. În fața urgenței medicale, a patologiei acute, fiecare dintre noi suntem descoperiți dacă sistemul de urgență de stat este unul slab dezvoltat. Până să ajungem la Viena sau la un spital privat, putem să cedăm dacă spitalul de urgență este unul slab dezvoltat.
Noul Spital de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase a fost scos de la finanțarea nerambursabilă prin PNRR
Municipalitatea a obținut finanțarea prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru construirea Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase în valoare de 584 de milioane de lei. A fost declarat eligibil și s-a calificat pe locul 7 dintr-o listă de 27 de spitale care ar fi urmat să fie construite din finanțări PNRR.
În toamna anului trecut, premierul Ciolacu și cu ministrul Rafila au scos noul spital al brașovenilor de pe lista proiectelor cu finanțare nerambursabilă prin PNRR, pe baza unor motivări fără legătură cu realitatea.
Noul Spital de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase al Brașovului este un proiect original al administrației Coliban prin care se urmărea asigurarea accesului bolnavilor de boli infecțioase și pulmonare din Brașov și din regiune la tratamente corecte într-o unitate modernă, de stat, dotată corespunzător. Ar fi trebuit să aibă 279 de paturi, cu posibilitatea de a-l mări la 324 de paturi în caz de necesitate, și avea rolul să înlocuiască Spitalul de Boli Infecțioase (107 paturi), care funcționează într-o fostă baie comunală, și Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie de la Stejeriș, care funcționează în câteva vile turistice vechi.
Acest proiect a fost depus spre finanțare la finalul anului 2022.
Cele două spitale fac parte din planul mai amplu denumit “Medical City” și principalele obiective sunt creșterea calității serviciilor oferite în sistemul public de sănătate din municipiul Brașov și în întreaga regiune și gruparea specialităților medicale într-un loc ușor accesibil, în proximitatea centurii, lângă CATTIA.
Brașovenii care semnează petiția sunt rugați să verifice și folderul Spam deoarece mesajul de confirmarea semnăturii ajunge adesea acolo.
(*Articol al USR Brașov)