Spitalul Militar de Urgență Regina Maria din Brașov este la un pas de a deveni „clinic”, conducerea unității începând încă de anul trecut demersurile la Ministerul Educației, Ministerul Sănătății și Ministerul Apărării Naționale. Potrivit comandantului Spitalului Militar Brașov, col. dr. Alexandru Keresztes, în acest moment este așteptat doar ordinul de ministru.
„Este o deschidere acest fapt, pentru că ne permite, pe de o parte, atragerea de cadre didactice universitare care pot veni să profeseze alături de echipa de profesioniști a spitalului nostru (…) Pe de altă parte, tinerii medici rezidenţi care vor veni să se se instruiască în spitalul nostru vor putea deveni, ulterior, colegi de-ai noștri, atât ca civili, cât şi ca medici militari, deoarece Institutul Medico-Militar al MApN şcolarizează studenţi la Universităţile de Medicină «Carol Davila» din Bucureşti şi cea de la Tg. Mureş şi care vin şi fac anual practica de vară la noi, dar şi medici militari rezidenţi care ne sunt repartizaţi anual, având post în spitalul nostru”, a declarat reprezentantul unității sanitare, citat de Radio România Brașov FM.
Comandantul Spitalului Militar Braşov a subliniat că un prim pas a fost făcut deja prin desemnarea secţiei de ATI din cadrul unităţii sanitare ca secţie clinică, din această echipă făcând parte, de doi ani, și şeful disciplinei de ATI din cadrul Facultăţii de Medicină din Universitatea Transilvania, dr. Adrian Bărăcan. Iar toate acestea vor duce la creșterea serviciilor medicale în Spitalul Militar Brașov, deci și la o finanțare mai consistentă.
La Secția ATI de la „Județean” nu mai este niciun cadru didactic
Dacă Spitalul Militar de Urgență Regina Maria este „în creștere”, din acest punct de vedere, Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov pare a fi în declin. Astfel, în 24 februarie, în timpul dezbaterii strategiei de sănătate a județului Brașov, medicul Dan Grigorescu a declarat că Secția ATI de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov nu mai întrunește condițiile pentru a fi clinică.
„Această secție nu mai este clinică, pentru că acolo nu mai este niciun cadru didactic”, a declarat dr. Grigorescu.