Reparată în urmă cu 20 de ani, Poarta Șchei, una dintre clădirile emblematice ale Brașovului, va intra în restaurare. Deocamdată, Primăria Brașov lucrează la documentația tehnică, a încheiat un contract în valoare de 193.437 lei cu o firmă de specialitate. Prin proiectul de reabilitare ar urma să fie reparată fațada, acoperișul și sistemul de scurgere a apelor pluviale. De asemenea, prin aceste lucrări ar urma să fie redat aspectul inițial al monumentului, care a trecut de-a lungul timpului prin mai multe reparații, iar unele intervenții nu au fost tocmai profesioniste.
Reparațiile cu ciment, principala problemă descoperită de specialiști
În urma evaluării stării monumentului, specialiștii au descoperit numeroase porțiuni în care fațada a fost reparată cu mortar care conținea ciment, deși, în mod normal, pentru aceste lucrări ar fi trebuit să se folosească doar var și nisip.
De asemenea, aspectul aspectul zonei de deasupra arcadelor a fost modificată radical în urmă cu multe zeci de ani, când Poarta Șchei a fost retencuită integral s-a renunțat la imitația de cărămidă. De asemenea, de-a lungul timpului, mai multe elemente au fost acoperite cu mortar cu adaos de ciment, un material care menține umezeala și accelerează degradarea monumentului.
Totodată, specialiștii au apreciat că cele patru cartușe cu inscripții au fost repictate în numeroase etape, fără a se respecta cromatica originală.
Va fi rezolvată problema graffiti-urilor?
Nu în ultimul rând, într-unul dintre studiile pe care va trebui să le folosească proiectantul care va realiza documentația tehnică se menționează că ar fi nevoie de și găsirea unor soluții „anti-graffiti”. „Numeroasele desene și pseudo scrisuri sunt realizate de cele mai multe ori cu vopseluri spray pe bază de solvenți a căror îndepărtare se face cu riscul de a pierde parte din materia originală. Există pe piață soluții pentru protejarea suprafețelor monumentelor împotriva acestui act de vandalism, însă chiar și cu aceste straturi protectoare, degradarea vizuală creată de prezența graffiti-urilor va continua să existe. În acest caz particular, în care graffiti-urile sunt localizate pe zonele inferioare reparate cu mortare de ciment, curățarea lor se va face în momentul îndepărtării acestor materiale improprii”, se arată în respectivul studiu.