Site icon

Un noul statut pentru Pădurile Brașovului. Brașovul are cea mai mare „pădure parc” din România

Comisia Tehnică de Avizare pentru Silvicultură din cadrul Ministerului Mediului a emis în 30 iulie avizul favorabil prin care 2.226 de hectare de fond forestier din proprietatea municipiului Brașov și în administrarea Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt (RPLPK) sunt incluse în categoria „pădure parc”. Aceasta este cea mai mare pădure parc din România, iar demersurile pentru înființarea ei au fost începute în urmă cu aproximativ doi ani.

Odată cu includerea celor 2.226 de hectare de fond forestier în noua categorie, pădurea este deschisă cetățenilor, susține directorul RPLPK, Dan Olteanu. Astfel, în aceste păduri este permisă, în anumite condiții, amenajarea aleilor din materiale ecologice, montarea băncilor sau a sistemelor de iluminat, amplasarea unor puncte de informare, a unor toalete ecologice sau a unor construcții provizorii din lemn. „Toate aceste intervenții au rolul de a le oferi vizitatorilor posibilitatea de a petrece câteva ore de relaxare în mijlocul naturii”, a declarat Dan Olteanu.

De exemplu, într-o zonă de protecție strictă nu putea trece o potecă turistică, însă, acum, când respectiva zonă face parte și dintr-o pădure parc, acest lucru este permis, bineînțeles, cu respectarea anumitor reguli. De asemenea, într-o pădure „obișnuită” (care nu este supusă unor forme speciale de protecție) este aproape imposibil de realizat, în mod legal, un traseu pentru bicicliști. „Acest lucru este permis într-o pădure parc. Se pot amenaja astfel de piste, cu intervenții minime și cu folosirea unor materiale naturale. De asemenea, marele avantaj este că aceste trasee pot fi omologate”, a precizat reprezentantul Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt.  

Peste 80% din pădurile Brașovului, incluse arii protejate

Conform evidențelor RPLPK, aproape 80% din pădurile din jurul Brașovului sunt supuse diferitelor forme de protecţie (rezervații naturale, Situri Natura 2000, etc), iar principiul care stă la baza administrării fondului forestier este că primează gradul superior de protecție. Asta înseamnă, de exemplu, într-o zonă care face parte din două categorii, respectiv „pădure parc” și „rezervație naturală”, primează regimul de protecție specific „rezervației naturale”, ceea ce înseamnă că amenajările trebuie să fie minimale.

În jurul municipiului Braşov, Regia Pădurilor Kronstadt administrează o suprafaţă de 7.820,3 ha de fond forestier, din care 6.199,7 ha sunt păduri cu funcţii de protecţie. Dintre cele aproape 6.200 de hectare de pădure cu funcţie de protecţie, 206,5 ha sunt în Situl Natura 2000 Muntele Tâmpa, din care face parte şi Rezervaţia naturală Muntele Tâmpa cu o suprafaţă de 186,7 ha. Totodată, 21,3 ha de pădure se regăsesc în Rezervaţia naturală Stejerişul Mare. Alte 1.000,4 de hectare de fond forestier aflate în administrarea Regiei sunt în Rezervaţia naturală Muntele Postăvarul (peste care se suprapune cu Situl Natura 2000 Postăvarul). De asemenea, 388,4 hectare sunt în situl Natura 2000 Piatra Mare.  

Exit mobile version