Lucrările de restaurare a Cetății Râșnov, sistate în anul 2022, după ce contractul cu firma Romconstruct a fost reziliat, nu vor fi reluate prea curând. Mai exact, șantierul va putea fi redeschis după ce se va stabilit clar, printr-o expertiză de specialitate, ce lucrări s-au făcut până acum și care este calitatea acestora.
Expertiza va fi realizată de firma clujeană Utilitas Centru de Cercetare Proiectare în Domeniul Reabilitării Patrimoniului Construit SRL, care a semnat cu Primăria Râșnov un contract de servicii în valoare de 231.080 de lei (fără TVA). Conform anunțului de atribuire, consultantul va evaluare starea tehnică calitatea lucrărilor realizate în perioada 2020-2022, astfel încât să poată fi stabilite lucrările necesare pentru finalizarea proiectului de restaurare.
Contractul a fost atribuit în 31 decembrie 2024, iar termenul de finalizare a serviciilor este de 2,5 luni de la emiterea ordinului de începere.
Zona spectaculoasă a Cetății Râșnov, închisă din anul 2020
Pentru restaurarea Incintei de vest a Cetății, Primăria Râșnov a obținut o finanțare europeană nerambursabilă în anul 2017, iar în anul 2018 a fost semnat contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor. În anul 2020 a fost deschis șantierul, iar din acel moment Incinta de vest a fost închisă publicului.
În anul 2022, a fost reziliat contractul cu firma Romconstruct, iar de atunci, constructorul și Primăria au avut o lungă dispută legată de calitatea și valoarea lucrărilor ce trebuie achitată de autoritatea locală.
Pe de altă parte, potrivit contractului de finanțare semnat în anul 2017, lucrările ar fi trebuit să fie gata în anul 2023, lucru care nu s-a întâmplat, Totuși, anul trecut, Primăria Râșnov a obținut o nouă finanțare europeană, în valoare de aproximativ 8 milioane de lei, pentru etapa a doua a proiectului de restaurare a Cetății (pentru finalizarea lucrărilor).