GALERIE FOTO/ Protest: Braşovenii au spus “NU” gazelor de şist

Câteva zeci de tineri, au protestat ieri în faţa Prefecturii, împotriva exploatării gazelor de şist. Acţiuni asemănătoare au avut loc în 28 de oraşe din România.
În judeţul nostru au răspuns „prezent” braşovenii şi codlenii. Iniţial, mitingul din Braşov ar fi trebuit să aibă loc în Piaţa Sfatului, dar organizatorii au afirmat că nu au obţinut avizele din partea Primăriei, aşa că protestul s-a desfăşurat în faţa Prefecturii.

Ce au cerut protestatarii: 

  • elaborarea unui studiu privind impactul asupra mediului a metodei de fracturare hidraulică pentru obţinerea gazelor de şist; 
  • interzicerea exploatării gazelor de şist; 
  • desecretizarea şi anularea acordurilor de concesiune pentru explorare şi exploatare a gazelor neconvenţionale – gaze de şist aprobate prin hotărâri de Guvern. Astfel de acorduri au fost încheiate cu 26 de firme. 

[scrollGallery id=22]
Ce argumente au contestatarii:  

  • Gazele de şist sunt extrase din roci situate la adâncimi foarte mari şi care au un grad scazut de permeabilitate, fiind necesareă folosirea unei metode numită fracturare hidraulică / despicare / izbire (fracking). Mai multe institute de cercetare din SUA şi din Europa au demonstrat că această modalitate de extragere este foarte periculoasă. Motivele sunt legate în principal de tehnologia folosită. Sub o presiune imensă (peste 1000 atm) o medie de 60 de milioane de litri de apă sunt injectate la fiecare lovitură în sol. Rocile sunt despícate artificial prin explozii, fapt ce poate cauza cutremure. 
  • Apa injectată în subsol conţine toxice şi cancerigene (incluzând benzen şi etilenă). Aproximativ jumătate din apa contaminată chimic rămâne în subteran. O parte din această apă împreună cu gazul se va deplasa prin fracturile naturale din rocă putând să ajungă în apa subterană şi în sol. Apa rămasă este retrasă şi turnată în iazuri existând riscul să se scurgă în apa subterană;
  • În atmosferă se eliberează cantităţi imense de metan, acesta fiind un gaz cu efect de seră mult mai dăunător decât dioxidul de carbon;

Ce spune Guvernul
De cealaltă parte, prezent zilele trecute la Braşov, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a declarat că, în prezent, nici măcar nu se ştie dacă în subsolul României există gaze de şist. „Deocamdată vorbim doar de foraje de explorare, care vor dura câţiva ani. Abia atunci vom vedea dacă reţinem sau nu astfel de gaze şi putem lua o decizie, care va respecta punctul de vedere au autorităţilor de mediu şi a administraţiilor locale”, a afirmat Constantin Niţă.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.