Unitatea de prelucrare a Uraniului de la Feldioara, „Uzina R”, ar putea fi extinsă în următorii ani. Compania Naţională a Uraniului (CNU) a dat asigurări că investiţia nu va reprezenta nici un pericol pentru mediu. De altfel, CNU – Sucursala Feldioara va organiza miercuri, la Căminul Cultural din Feldioara, începând cu ora 16.00, o dezbatere publică pe această temă.Deocamdată, ne-au declarat reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Braşov, dosarul este analizat în vederea obţinerii acordului de mediu.
În prezent, este în curs de elaboare Studiul de Fezabilitate pentru acest obiectiv, urmând ca apoi conducerea companiei să încerce să convingă Guvernul României să aloce sumele necesare construirii acestei unităţi.
Investiţia, se arată în documentaţia depusă la Braşov, va avea o capacitate anuală de prelucrare proiectată de 80.000 – 120.000 tone minereu extras din zăcământul uranifer din Carpaţii Orientali, respectiv din zăcământul Crucea – Botuşana, exploatare ce va intra după anul 2015 în faza de în faza de lichidare. Din 2016 se va deschide zăcământului de Tulgheş – Grinţieş.
Uzina de preparare minereuri uranifere se va dezvolta pe un amplasament situat în intravilanul comunei Feldioara, pe o porţiune de teren arabil, dar şi pe o porţiune unde în anii ’80 a fost demarată o investiţie ce a fost ulterior abandonată. În total, proiectul se va desfăşura pe o suprafaţă de 146.890 de metri pătraţi. Conducerea CNU estimează că aceasta va funcţiona 20 de ani, între anii 2016 – 2035.
Compania Naţională a Uraniului S.A. este singurul furnizor din România de pulbere sinterizabilă de UO2 care constituie materia primă pentru fabricarea combustibililui nuclear necesar funcţionării centralei de la Cernavodă.
Fii primul care comentează