Biroul Național al USR a exclus din partid, în ședința de miercuri, 11 decembrie, după trei ore de dezbateri, un membru al Biroului Județean Ilfov, pentru o postare pe Facebook, a anunțat deputatul brașovean, Tudor Benga, care este și membru în Biroul Național USR.
Conform aceleiași surse, pe ordinea de zi, stabilită de președintele Dan Barna, se aflau sesizări la adresa a 6 membri USR, toți cu poziții critice față de diferite decizii ale conducerii partidului. Audierile s-au oprit la cel de-al doilea membru cercetat, în jurul orei 24, când o parte dintre membrii Biroului Național părăsiseră sala, iar acesta și-a pierdut cunoștința.
„Colega noastră Olimpia Ardelean, membru al Biroului Județean Ilfov, a fost exclusă pe baza unei postări de pe contul ei personal de Facebook, în care sesiza nereguli din cadrul organizației județene. De fapt, un avertizor de integritate a fost exclus din USR pentru că și-a făcut treaba, pentru că deranjează. Motivarea majorității de 13 care a votat excluderea în Biroul Național a fost că postarea Olimpiei Ardelean a adus prejudicii de imagine partidului și astfel s-au pierdut voturi în campania de prezidențiale, prejudiciu de altfel nedovedit ci calificat ca fiind «potențial»”, se arată într-un apel către echipa Barna, semnat de 434 de membri USR ș postat Tudor Benga pe pagina personală de Facebook.
În opinia deputatului brașovean, „genul acesta de execuții politice nu au nimic de-a face cu valorile USR iar noi, subsemnații, nu tolerăm așa ceva. Prin ceea ce s-a întâmplat aseară, USR a pierdut masiv într-un aspect esențial al lui: libertatea de exprimare și respectul pentru dreptul la opinie al membrilor”.
„Un partid care își propune să salveze România nu va reuși asta pedepsind exprimarea legitimă a opiniei”
Cei 434 de membri ai USR, printre care 9 din județul Brașov (printre care Tudor Benga, Flavia Dobrescu, Silviu-Ivan Nunvailer, Fodor Cătălin, Gabriel Munteanu, Mihaela Scânteie, Adrian Sabău, Paicu Cristina), au semnat un apel către Dan Barna, în care susțin că „un partid care își propune să salveze România nu va reuși asta pedepsind exprimarea legitimă a opiniei, pentru a face pe plac oricărui șef ar fi vremelnic la conducerea sa. Este un moment greu pentru USR, dar unul propice pentru a arăta cetățenilor României că nu toate partidele sunt la fel. Vom reuși asta doar cu dezbateri democratice și consistente în interiorul USR, nu cu excluderi ale persoanelor incomode conducerii (…) USR trebuie să revină la construcție, nu să se îndrepte spre demolare”.
Totodată, semnatarii au anunțat că vor veni cu acțiuni concrete, care să întoarcă partidul din drumul răfuielilor politice spre nevoile cetățenilor, care așteaptă de la noi politici publice și rezultate electorale.
Echipa Barna, acuzată de hărțuirea opozanților
Cei care au semnat apelul au transmis echipei Barna o listă de revendicări, printre care anulare a sancțiunii disproporționate aplicate Olimpiei Ardelean. De asemenea, cei 434 de membri ai USR cer explicații privind refuzul repetat de a include pe ordinea de zi a ședințelor Biroului Național USR discutarea sesizărilor cu privire la membri ai echipei Barna. Nu în ultimul rând, ei cer „să înceteze hărțuirea membrilor USR critici la adresa echipei Barna”.
De ce a fost exclusă Olimpia Ardelean
Olimpia Ardelean susține că ar fi fost exclusă după ce a sesizat că în timpul campaniei strângere de semnături pentru campania „Fără penali” descoperit semnături false și a solicitat eliminarea lor din dosare, dar și pentru faptul că a reclamat faptul că filiala locală Buftea a montat, fără autorizație, bannere, în precampania pentru alegerile prezidențiale.
De cealaltă parte, USR a anunțat pe pagina de Facebook a partidului că excluderea Olimpiei Ardelean s-a făcut după ce „a fost reclamată de 15 colegi pentru jigniri și pentru o poziție publică ce a afectat imaginea USR în ultima campanie”.
Pe lângă transmiterea apelului către echipa Barna, mai mulți USR-iști din Opoziție au organizat și un protest tăcut în fața sediului partidului.
După alegerile prezidențiale, după eșecul răsunător al lui Dan Barna, deputatul de Brașov Tudor Benga a avut o ieșire publică prin care a solicitat președintelui partidului să facă un pas in spate
Opinia sa și a altor membri care au susținut-o a fost taxată inclusiv la nivel local, printr-o notă internă organizația municipală acuzănd că acesta a vorbit fără voia partidului.