Joi seara, spre miezul nopții a sosit și vestea celui de al 23-lea deces al unui purtătot de CoVID-19. Potrivit Grupului de Comunicare Strategică de la nivelul Guvernului, este vorba despre un bărbat, 75 ani, din judetul Iași, internat si confirmat în data 22.03.2020 și decedat în 26.03.2020. La fel ca în marea parte a celorlalte cazuri de decese, el avea și o afecțiune preexistentă- un diabet zaharat complicat.
Este decesul nr. 23 din ultimele cinci zile și cel de al cincelea de ieri, 26.03.2020.
În paralel, deși GCS face publică de fiecare dată o scurtă descriere a fiecărui caz, apar tot felul de inadvertențe între informațiile oferite pe căile oficiale de la Guvern și declarațiile unor medici sau a managerilor de spital.
Un exemplu este cel al bărbatului de 49 de ani din Timiș despre care GCS a informat că “s-a prezentat în 20 martie la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență din Timișoara, unde a fost diagnosticat cu pneumonie acută (clinic si radiologic)”.
Intrebat de jurnaliști despre acest caz, managerul vorbește despre data de 21 martie, “la ora 8”, când pacientul s-a prezentat la UPU.
“Pacientul nu se încadra în definiția de caz la data când s-a prezentat la Județean, adică 21 martie. Adică ne-a declarat că nu venit din străinătate și nu era diagnosticat cu SARS, deci nu aveam voie să-l testăm, conform regulamentului de la nivel central. S-ar fi încadrat dacă am fi știut că era în izolare la domiciliu, dar pacientul a negat în scris acest lucru”, a argumentat acesta, după ce un bărbat de 49 de ani a murit joi din cauza infecției cu noul coronavirus, în condițiile în care a fost de două ori diagnosticat cu pneumonie acută, fără să fie însă internat la niciunul dintre cele două diagnostice.
Astfel deși GCS spune că bărbatul “s-a prezentat în 20 martie la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență din Timișoara, unde a fost diagnosticat cu pneumonie acută (clinic si radiologic)”, managerul vorbește despre data de 21 martie, “la ora 8”.
“S-a prezentat în 21 martie, la ora 8, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Timișoara, cu mijloc propriu de transport. A negat izolarea, a negat că a călătorit, că ar fi avut contact cu persoane posibil infectate. A semnat formularele pe propria răspundere. Doctorii de la Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean Timișoara au pus diagnostic de pneumonie acută (clinic și radiologic) și l-au trimis la Victor Babeș pentru consult de specialitate șu tratament. La insistențele pacientului, acesta a plecat cu mijlocul propriu de transport. Doctorii de la Spitalul Victor Babeș au confirmat diagnosticul și i-au prescris tratamentul”, a spus managerul spitalului.
“Totodată, managerul spune că “în 24 martie pacientul a venit cu ambulanța la Urgențe , la Spitalul Județean, la 4 dimineața, acuzând dispnee . I s-a administrat tratament și i s-a crescut doza de antibiotic și la ora 6 a plecat ameliorat. Nu avea criterii de internare, conform medicilor UPU”, tot potrivit managerului.
Ce film al evenimentelor oferă comunicatul GCS :
- S-a prezentat în 20 martie la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență din Timișoara, unde a fost diagnosticat cu pneumonie acută (clinic si radiologic). I s-a recomandat consult de specialitate la Spitalul de boli infecțioase.
- În 21 martie s-a prezentat si la Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara, neinternat, diagnosticat cu pneumonie acută.
- În 24 martie starea bărbatului s-a deteriorat și a solicitat ambulanța. I s-a recoltat exudat pentru COVID și a fost lăsat la domiciliu.
- A fost confirmat cu coronavirus în 26 martie, când a și murit.
Managerul mai spune că bărbatul a sunat la 112, dar în 25 martie , iar “ambulanța a recoltat probe pentru COVID-19 și l-a lăsat la domiciliu”.
În 26 martie, testul a iești pozitiv, și când reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) au sunat să-l interneze, familia a comunicat decesul, a adăugat Raul Pătrașcu, care se declară nedumerit de faptul că raportul GCS nu conține nicio informație legată de izolarea la domiciliu a bărbatului.
“Comunicatul Grupului de Comunicare Strategică ar fi trebuit să conțină informația de izolare la domiciliu, deoarece, conform DSP Timiș, raportul de izolare la domiciliu a fost transmis o dată cu raportul cazului. Pacientul nu se încadra în definiția de caz la data când s-a prezentat la Județean, adică 21 martie (adică ne-a declarat că nu venit din străinătate și nu era diagnosticat cu SARS), deci nu aveam voie să-l testăm, conform regulamentului de la nivel central. S-ar fi încadrat dacă am fi știut că era în izolare la domiciliu, dar pacientul a negat în scris acest lucru”, a mai spus Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Județean Timișoara, pentru tion.ro.
Fii primul care comentează