Chiar dacă la Făgăraș Consiliului de Administrație al Spitalului Municipal Făgăraș, Mariana Câju a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește decizia autorităților centrale și județene de a transforma unitatea sanitară din Făgăraș în spital suport pentru pacienții cu COVID-19 și a anunțat că refuză să preia pacienții cu CoVID, pentru a nu infecta alți pacienți. „Nicio ambulanță nu va intra aducând pacienți din celelalte spitale înfectați cu COVID”, a spus preşedintele Consiliului de Administraţie al unităţii spitaliceşti, Mariana Câju.
Spitalul municipal Făgăraș refuză să preia pacienți cu CoVID-19 veniți din Brașov. Refuzul ferm a fost anunțat de președintele Consiliului de Administrație, Mariana Câju, care a explicate că transformând spitalul în unitate support pentru preluarea pacienților cu CoVID-19, nu vom reuși altceva decât să răspândim vrusul și într-o zonă în care, cel puțin, în acest moment, nu este confirmat.
Dacă va deveni unitate suport, Câju spune că, practic, spitalul din Făgăraș – cu o capacitate de 273 de paturi, va fi închis pentru alte cazuri, iar toți bolnavii non-COVID din Țara Făgărașului ar trebui să meargă la Brașov, pentru consultații și tratament.
„La noi vin pacienții zona cuprinsă între Perșani și Ucea, inclusiv cei de la Victoria, oraș care a rămas de mai mulți ani fără un spital. Vă dați seama ce ar însemna ca un pacient să meargă de la Victoria la Brașov?”, a declarat Mariana Câju, care a precizat că nimeni nu a întrebat autoritățile din Făgăraș dacă sunt de acord cu această măsură.
Afectate de această măsură ar fi inclusiv 40 de peroane dializate din Țara Făgărașului, pentru că, la dispoziția pacienților cu COVID-19 iar urma să fie pus inclusiv centrul de dializă.
„Dacă se va aplica această măsură, cele 40 de persoane cu dializă ar urma să meargă a centul din Brașov, fiind expuși riscului de a se infecta cu noul coronavirus. De asemenea, pentru ei ar fi mult mai greu, pentru că ar face pe drum cel puțin trei ore, asta pe lângă cele patru ore de dializă. De altfel, în Țara Făgărșului mai sunt aproximativ 20 de persoane care fac dializă la Brașov, iar noi încercăm să le aducem la Făgăraș”, a completat Câju.
Tot dacă se transformă Spitalul Municipal din Făgăraș în unitate suport pentru pacienții cu noul coronavirus, maternitatea din oraș, care este secție în cadrul spitalului, ar urma să se închidă.
Nu în ultmul rând, Mariana Câju de declarat că la Centrul de Primiri Urgențe de la Făgăraș sunt aduse și persoanele accidentate pe DN 1.
Pe de altă parte, Mariana Câju consideră că decizia de transforma spitalul din Făgăraș în unitate suport pentru pacienții cu COVID-19 contravine spiritului Ordonanței Militare nr. 6, prin care a fost izolat municipiul Suceava și localitățile limitrofe.
„Opinia medicilor, a autorităților centrale a fost că virusul trebuie izolat și nu diseminat. Nu înțelegem de ce acest virus trebuie importat de la Brașov la Făgăraș, la 75 de kilometri. Prin transformarea Spitalului Municipal Făgăraș în unitate suport pentru COVID nu se face decât să se disemineze virusul în Făgăraș. Faptul că în Făgăraș nu a apărut nici un caz pozitiv, deși eram zonă de risc, se datorează faptului că aici s-au luat din timp măsuri, iar legea a fost aplicată cu strictețe”, a continuat Mariana Câju.
În acest moment, în zona Făgărașului sunt 34 de persoane aflate în carantină și 706 persoane care sunt în autoizolare (dintre care 104 sunt din municipiul Făgăraș). În Țara Făgărașului nu a fost înregistrat nici un caz pozitiv.
„Noi îi cerem ministrului Sănătății să revină asupra acestei decizii. Mesajul este adresat premierului României, căruia îi solicit să oprească acele persoane din administrația județeană, din conducerea județeană care au luat această decizie și l-au indus în eroare pe Ministrul Sănătății să oprească această incompetență și iresponsabilitate și să revină asupra acestui ordin. Până atunci, noi nu vom primi nici un pacient infectat cu acest virus, transferat de la un spital din Brașov. Vom trata în continuare toți pacienții care se prezintă la Centrul de Primiri Urgențe din cadrul spitalului nostru. De asemenea, putem trata și pacienții care vin din spitalele din Brașov și nu au acest virus”, a mai spus Câju.
Fii primul care comentează