Purtarea măștii și în spațiile deschise, în zonele aglomerate, a devenit obligatorie, începând de joi, în mai multe județe din România unde în ultimele săptămâni a avut loc o explozie a numărului de cazuri de COVID-19. Măsura începe să fie adoptată de tot mai multe județe, în contextul în care de peste o săptămână se înregistrează zilnic peste 1.000 de noi cazuri de coronavirus.
De azi, judeţele Argeş, Dâmboviţa şi Vâlcea au instituit măsura obligativităţii purtătii măştii şi în spaţii deschise cu aglomeraţie mare de persoane.
Şi judeţul Braşov instituie măsura, începând de la 1 august, în pieţele agro-alimentare, târguri, bâlciuri şi orice zone aglomerate, cum sunt pietonalele sau piaţetele, după cum a anunţat Instituţia Prefectului. (condiţiile aplicării măsurii, AICI).
Direcțiile de sănătate publică decid spațiile si intervalele în care este obligatorie purtarea măștii, iar decizia se ia la nivel local.
Anunţul Prefecturii Braşov: Masca devine obligatorie şi în aer liber de la 1 august
Există însă şi situaţii în care masca nu este obligatorie, în spaţiile deschise, chiar şi după instituirea aceste măsuri, în diferite judeţe sau localităţi.
“Dacă putem ține distanța de un metru jumătate nu trebuie să folosim masca în exterior. Când mergi la piață, de exemplu, intervalul orar când este aglomerat poate fi evitat, așa că poți merge când nu e aglomerat. Nu există această utilizare a măștii decât atunci când nu poți respecta distanța de siguranță. Asta este filosofia”, a explicat Alexandru Rafila, joi, la aDigi 24.
“Nu cred că e un lucru nemaipomenit, se întâmplă în aproape toate țările din UE, în spațiile exterioare unde e aglomerație foarte mare masca este obligatorie”, a adăugat reprezentantul României la OMS.