Obligativitatea măştii de protecţie. Dr. Rafila: Există o singura condiție pentru a nu purta mască în spații deschise

Purtarea măștii și în spațiile deschise, în zonele aglomerate, a devenit obligatorie, începând de joi, în mai multe județe din România unde în ultimele săptămâni a avut loc o explozie a numărului de cazuri de COVID-19. Măsura începe să fie adoptată de tot mai multe județe, în contextul în care de peste o săptămână se înregistrează zilnic peste 1.000 de noi cazuri de coronavirus. 

De azi, judeţele Argeş, Dâmboviţa şi Vâlcea au instituit măsura obligativităţii purtătii măştii şi în spaţii deschise cu aglomeraţie mare de persoane.

Şi judeţul Braşov instituie măsura, începând de la 1 august, în pieţele agro-alimentare, târguri, bâlciuri şi orice zone aglomerate, cum sunt pietonalele sau piaţetele, după cum a anunţat Instituţia Prefectului. (condiţiile aplicării măsurii, AICI). 

Direcțiile de sănătate publică decid spațiile si intervalele în care este obligatorie purtarea măștii, iar decizia se ia la nivel local.

Anunţul Prefecturii Braşov: Masca devine obligatorie şi în aer liber de la 1 august

 

Există însă şi situaţii în care masca nu este obligatorie, în spaţiile deschise, chiar şi după instituirea aceste măsuri, în diferite judeţe sau localităţi. 

Medicul Alexandru Rafila spune că singura condiție pentru a nu purta masca, mai ales pe caniculă, este să poți ține distanta de un metru și jumătate și să eviți intervalele orare aglomerate atunci când decizi să mergi la piață, de exemplu. 
„Dacă putem ține distanța de un metru jumătate nu trebuie să folosim masca în exterior. Când mergi la piață, de exemplu, intervalul orar când este aglomerat poate fi evitat, așa că poți merge când nu e aglomerat. Nu există această utilizare a măștii decât atunci când nu poți respecta distanța de siguranță. Asta este filosofia”, a explicat Alexandru Rafila, joi, la aDigi 24.
El a subliniat însă că oamenii ar trebui să poarte masca din reflex, nu din obligație, și că purtarea măștii în spații deschise nu este o măsură luată doar de România, iar oamenii trebuie să fie informați cu privire la acest aspect.
 
„Nu cred că e un lucru nemaipomenit, se întâmplă în aproape toate țările din UE, în spațiile exterioare unde e aglomerație foarte mare masca este obligatorie”, a adăugat reprezentantul României la OMS.

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.