Consilierii locali brașoveni l-au făcut cetățean de onoare pe șeful Jandarmeriei Brașov. Au fost şi argumente contra. “Ducem acordarea acestei distincții în domeniul ridicolului”

Sursa foto: brasovtv

Jurnalistului britanic Charlie Otlley nu a fost singura persoană care a primit titlul de cetățean de onoare în ședința de plen de vineri a Consiliului Local Brașov. Astfel, pe ordinea de zi suplimentară a fost introdus un punct referitor la acordarea aceleiași distincții șefului Jandarmeriei Brașov, colonelul Cristian Elly Palistan. Inițiativa nu a venit din partea Primăriei Brașov, ci a consilierului local Arnold Ungar (FDGR), iar ideea a fost contestată de Șerban Șovăială (consilier independent). 

„Cred că aprobând un astfel de proiect, ducem acordarea acestei distincții în domeniul ridicolului”, a declarat Șovăială.

Conform declarației consilierului local, pentru acordarea acestui titlu nu a fost obținut avizul Comisiei nr. 7 (care dă aviz consultativ pentru proiectele de hotărâre ce vizează acordarea acestor distincții). „Din păcate, la această ședință (a comisiei de specialitate, n.n.) ne-am adunat doar doi dintre cei cinci membri. Am fost eu și Adina Donosă (PER – n.r.). Ambii am votat împotrivă, dar a fost irelevant, pentru că nu aveam cvorum”, a declarat Șovăială.

Din comisia amintită, al cărei președinte este Șerban Șovăială, mai fac parte Mihai Costel (PMP) și Neacșu Alexandru (PMP) și Alexandra Crivineanu (PSD).

De ce nu a fost de acord Șovăială ca Paliștan să fie declarat cetățean de onoare: 

„În Raportul de specialitate aferent proiectului de hotărâse se arată că domnul colonel primește titlul de cetățean de onoare pentru că își face meseria pe banii statului și este șeful formațiunii de jandarmi din Brașov. Unul dintre marile merite ale domnului colonel este că a pus cel mai mare steag din Transilvania. Pentru asta facem noi cetățeni de onoare? Să nu uităm că domnul colonel este conducătorul unei instituții de represiune. Când va ieși la pensie, haideți să îl facem cetățean de onoare, pentru o troiță ridicată în Dumbrăvița sau pentru una ridicată nu știu unde. Dar, întrebarea mea este ce a făcut pentru Brașov. Pentru ce să îl facem pe șeful Jandarmilor cetățean de onoare? Ne batem joc de toți profesorii din acest oraș, care se chinuie zi de zi să ne crească generațiile următoare, dar pe ei nu-i facem cetățeni de onoare, dar sărim să îl facem pe șeful Jandarmilor cetățean de onoare. Care este meritul lui, pe care l-a adus el de acasă? A… este șeful Jandarmilor, a menținut ordinea… Păi, asta era datoria lui! În facem cetățean de onoare pentru că și-a făcut datoria? Pentru asta încasează un salariu, care nu este deloc mic”.

Arnold Ungar a invocat „calitatea umană recunoscută de doi mitropoliți ai Bisericii Ortodoxe”

 După intervenția lui Șovăială, consilierul local care a propus acest proiect de hotărâre, Arnold Ungar, a declarat că fiecare ales are dreptul să își spună punctul de vedere: „Și au am acest drept, urmând ca dumneavoastră să decideți în cunoștință de cauză și să stabiliți cine are dreptate: eu sau dumnealui (Șovăială – n.r.), care nu este în stare să își întrunească comisia de specialitate”.

Totodată, Ungar a menționat că „în raportul de specialitate  se menționează că, în ceea ce privește calitățile umane ale lui Cristian Elly Palistan acestea au fost recunoscute doi mitropoliți ortodocși, prin distincțiile pe care le-a primit. Nu le-a primit pentru că a făcut o troiță, ci pentru că promovează valorile naționale și creștine. Este un lucru bun, într-o lume în care mulți uită de Dumnezeu și ajungem unde ajungem. În ceea ce privește faptul că este comandant de jandarmi, aici s-a vorbit că Jandarmeria este un organ represiv, ceea ce este o mare eroare. Jandarmeria face parte din sistemul de ordine publică și siguranță națională. În România, de o perioadă, se duce o acțiune tacită de distrugere a elementelor de siguranță națională”.

Pentru a da greutate discursului, Ungar a făcut un apel la un episod din viața lui:

„În 1972, când am fost recrutat, cel din comisia de recrutare, în urma unei discuții scurte, a tras concluzia că sunt fiul unui bandit de jandarm, asta pentru că tatăl meu a făcut școala militară de jandarmi de la București, în perioada 1941 – 1944. Eu am rămas cu această etichetă: fiu de bandit de jandarm. Acesta este un motiv subiectiv pentru care îi iubesc pe jandarmi. Aceasta este o armă care susține democrația. Este un organ de represiune pentru hoți și tâlhari. De aceea, eu susțin acest proiect și la vot se va vedea dacă dumneavoastră apreciați jandarmeria este o armă de represiune sau una de ordine publică”.

 Primarul Brașovului a propus amânarea, dar prea târziu 

După ce a ascultat cele două păreri, primarul Brașovului, George Scripcaru, a propus amânarea proiectului și a catalogat faptul că membrii Comisiei nr. 7 nu s-au întrunit drept un „lucru nefiresc”. 

Totodată, Scripcaru a afirmat că solicitarea de amânare este doar o propunere și le-a spus consilierilor locali că: „În cazul în care considerați că lucrurile trebuie să meargă mai departe și vreți să votați, puteți să luați o decizie în cunoștință de cauză, pentru că acesta este dreptul dumneavoastră în acest sens”. 

De altfel, consilierii locali au început să completeze formularele de vot înainte ca cei doi consilieri să aibă intervențiile. Practic, pentru acest punct și-au exprimat opțiunea 19 aleși. „Dintre cele 19 voturi, 13 au fost ”pentru” două – ”împotrivă”, iar patru au fost abțineri.  Având în vedere că numai 19 consilieri au votat, adică numai 19 sunt prezenți, proiectul a trecut. În cazul acestui proiect este nevoie de majoritate simplă”, a anunțat secretarul orașului, Adriana Goran.
  

1 Trackback / Pingback

  1. Consilierii locali brașoveni l-au făcut cetățean de onoare pe șeful Jandarmeriei Brașov. Au fost şi argumente contra. „Ducem acordarea acestei distincții în domeniul ridicolului” – NewsTimes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.