Care sunt cele 5 avize medicale și în ce situație este necesar fiecare dintre ele, potrivit adresei oficiale a Ministerului Sănătății:
1. Recomandarea medicală în cazul copiilor cu boli cronice
Elevii/preșcolarii care fac parte din grupe de risc (boli respiratorii cronice severe, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilități, tratament imunosupresiv) se vor prezenta la școală, cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant și cu acordul scris al părinților.
Pentru aceștia, reprezentanții unităților de învățământ vor identifica, după caz, soluții pentru asigurarea procesului educațional la distanță sau în condiții de siguranță sporite.
În aceste situații, la solicitarea părinților, medicul curant sau după caz medicul de familie, după consultul pacientului, va emite o recomandare care să precizeze situația medicală a copilului și în cazul în care se impune indicația de a nu participa fizic la școală sau alte recomandări specifice.
2. Adeverința de boli cronice în cazul aparținătorilor
Copiii care locuiesc în aceeași locuință cu o persoană care face parte dintr-un grup de risc se pot, în mod normal, reîntoarce la instituția de învățământ.
Pot exista anumite cazuri în care, după o evaluare concretă și individuală a gradului de boală al persoanei respective și a riscului de contaminare cu SARS-CoV2 pe care copilul îl poate aduce acasă, se poate recomanda de către medicul curant, cu acordul familiei, ca acel copil să nu se prezinte fizic la școală.
Pentru cei ce nu pot reveni la școală, reprezentanții unităților de învățământ vor identifica soluții pentru asigurarea procesului educațional la distanță.
În aceste situații, la solicitarea părinților, medicul curant sau după caz medicul de familie va emite o adeverință care să descrie situația în care se regăsește copilul și recomandarea de a nu participa fizic la școală sau alte recomandări specifice.
3. Avizul epidemiologic
* La plecarea în tabere, vizite de studiu etc.
4. Adeverința de intrare în colectivitate
Face parte din dosarul de înscriere al elevului în ciclul de învățământ (grădiniță, primul an de școală, liceu – n.red.). Se presupune că aceste adeverințe au fost emise la momentul înscrierii.
În cazul în care la dosarul de înscriere nu există această adeverință, medicul de familie o va elibera în urma consultului spre a completa dosarul în prima lună de școală.
5. Adeverința pentru educație fizică
Adeverințele pentru educație fizică nu sunt necesare în prima zi de școală, ele putând fi aduse pe parcursul primei luni de școală.
1 Trackback / Pingback