Luni la ora 00:00 începe perioada în care te poți autorecenza pentru Recensământul populației și locuințelor 2021. Autorecenzarea durează două luni (până în 15 mai), iar cei care se autorecenzează au dreptul legal la o zi liberă.
Autorecenzarea este acțiunea prin care înregistrarea informațiilor cuprinse în programul de observare al recensământului este efectuată de către persoana însăși. Această modalitate de recenzare este o premieră în statistica românească și se va putea realiza:
- on-line, din confortul locuinței și de pe propriile dispozitive electronice;
- asistat de un recenzor special instruit pentru acest tip de recenzare (recenzor ARA), fie pe tabletele recenzorilor, fie de pe propriile dispozitive electronice, cu sprijinul recenzorilor ARA.
În municipiul Brașov, autorecenzarea asistată se poate realiza la unul dintre cele 11 sedii dedicate:
- Teatrul ”Sică Alexandrescu” (Piața Teatrului, nr. 1)
- Tektron Brașov (str. Pictor Luchian Ștefan, nr. 25E)
- Direcția de Asistență Socială Noua (str. Gladiolelor, nr. 4)
- Direcția de Asistență Socială Astra (str. Panselelor, nr. 23)
- Sala Sporturilor ”Dumitru Popescu Colibași” (b-dul. Gării, nr. 21)
- Punctul Termic nr. 3 (str. Gloriei, nr. 13)
- Serviciul Evidența Persoanelor (b-dul. Eroilor, nr. 8)
- Piața Bartolomeu (str. Ioan Bogdan, nr. 2A)
- Piața Tractorul (str. Olteț, nr. 16)
- Direcția Fiscală (str. Dorobanților, nr. 4)
- Direcția Județeană de Statistică (str. 1 Mai, nr. 47)
În întreg judeţul Braşov există centre de autorecenzare asistată. Adresele acestora le găşiţi în documentul ataşat: AUTORECENZARE – Locatii ARA
Programul autorecenzării asistate
Luni-Vineri: 08:00 – 20:00
Sâmbătă-Duminică: 10:00 – 18:00
Orice persoană cu reședința obișnuită în România, indiferent de cetatenie dar si persoana plecată în afara României pentru o perioadă mai mica de un an, se poate autorecenza urmând doi pași:
- Se accesează PLATFORMA DE AUTORECENZARE de pe www.recensamantromania.ro și se completează formularul de pre-înregistrare pentru toți membrii gospodăriei;
- Fiecare persoană va primi, pe adresa/adresele de email indicate în formularul de pre-înregistrare, câte un link către chestionarul propriu.
Chestionarele vor fi completate în funcție de situația existentă la momentul de referință al recensământului, respectiv ora 0.00 din ziua de 1 decembrie 2021.
Toate informațiile colectate vor fi prelucrate în conformitate cu legislația privind protecția datelor cu caracter personal (Regulamentul UE 679/2016) și criptate imediat după intrarea în sistem.
Ce este esențial să avem pentru a ne autorecenza?
În primul rând, să avem acces la Internet. Apoi, să avem o adresă de email. Nu e necesar să aibă toți din gospodărie adresă de email, e suficientă una pentru fiecare familie. Intrăm pe site-ul Recensământului, unde vom vedea butonul din stânga (marcat cu roșu în fotografia de mai jos).
O singură persoană din gospodărie îl completează, înregistrându-se ca persoană de referință sau în calitate de cap al familiei (gospodăriei) și apoi îi adaugă pe ceilalți membri ai familiei. În funcție de persoanele completate în formularul de pre-înregistrare, sistemul informatic generează câte un link cu chestionarul specific fiecărei persoane declarate.
Câte chestionare există?
Practic, vor fi două tipuri de chestionare: cel ”lung”, pe care îl va primi capul familiei, chestionar care cuprinde informații inclusiv despre locuință și condițiile de locuit (anul construcției, din ce materiale e construită etc) și altul ”scurt”, pe care ceilalți membri îl vor avea de completat și care se referă doar la datele lor, nu și la locuință.
“Acest Recensământ va permite să calculăm numărul și tipologia nucleelor familiale ale populației din România”, spune Silvia Pisică, de la INS.
Ce faci dacă ai completat greșit și vrei să corectezi?
Este bine să știm că există și un cod de culori al acestui chestionar, adaugă Pisică:
“Când termini de completat o secțiune și o faci în mod corect, ea se colorează în verde, semn că e ok. Dacă uiți să completezi un răspuns, întrebarea pe care ai omis-o devine albastră. Iar dacă completezi un răspuns greșit (de pildă că ești născut în 1980 și declari că ai absolvit o facultate în 1985, răspunsul tău se colorează în roșu și ești alertat de sistem cu privire la eroare. La finalul completării vei fi de asemenea înștiințat câte și care sunt răspunsurile eronate, întrebările la care ai omis să răspunzi ca și cele la care ai răspuns corect”.
O persoană poate face auto-recenzarea pentru o rudă a ei (bunici care poate nu au Internet sau alte situații care pot apărea), dar trebuie să cunoască detaliile legate de locuința acesteia și să respecte normele legate de prelucrarea datelor personale (să aibă acceptul celui în numele căruia face auto-recenzarea).
După completarea chestionarului se va primi un mesaj de confirmare (sau infirmare), iar pe căsuța electronică de email va primi și un link de verificare a datelor transmise.
Dacă cineva a completat greșit un câmp (legat de, să zicem, religie sau etnie), poate corecta eroarea doar luând de la zero procesul.
Important de știut: ultimul chestionar validat va fi cel luat în calcul de sistemul informatic.
În România, Recensământului populației și locuințelor (runda 2021) se va desfașura potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 19/2020 privind organizarea și desfășurarea Recensământului populației și locuințelor din România 2021, aprobată cu completări și modificări prin Legea nr. 178/2020, cu modificări și completări ulterioare
Pentru informații suplimentare privind organizarea și desfășurarea Recensământului pe teritoriul României, accesați www.recensamantromania.ro.
Fii primul care comentează