Concert simfonic cu Horia Mihail și Ioan-Dragoș Dimitriu, în Săptămâna Luminată, la Filarmonica Braşov

Joi seară, pe 28 aprilie, de la ora 19, Filarmonica Brașov invită iubitorii de muzică din oraș la un concert simfonic cu doi soliști brașoveni, pianiștii Horia Mihail și Ioan-Dragoș Dimitriu. Cei doi artiști sunt cunoscuți de publicul brașovean pentru activitatea lor concertistică atât din țară cât și din străinătate. 

Horia Mihail a urmat cursurile Universităţii din Illinois, unde a studiat cu Ian Hobson după care a lucrat trei ani ca lector universitar la Boston University. A revenit în România ca solist al Filarmonicii Brașov şi membru al deja cunoscutei formaţii „Romanian Piano Trio” alături de violonistul Alexandru Tomescu şi violoncelistul Răzvan Suma. În 2013, Horia Mihail a lansat primul CD solistic integral alături de Orchestra Națională Radio, cu lucrări concertante de Beethoven, Rachmaninov și Lutoslawski, iar în 2015 albumul solo Romantic, la aceeaşi Editură Casa Radio. Horia Mihail este cunoscut și pentru proiectele „Pianul Călător”, „Duelul viorilor”, alături de Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, „Flautul de aur/ Flautul fermecat”, alături de flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi „Vioara lui George Enescu la sate”, alături de Gabriel Croitoru.

Ioan-Dragoș Dimitriu, fost elev al pianistei brașovene Corina Ibănescu a concertat alături de majoritatea orchestrelor din România sub bagheta dirijorală a unor maeștri precum Ilarion Ionescu-Galați, Horia Andreescu, Tiberiu Soare și alții. A studiat la Universitatea de Muzică și Arte Dramatice din Viena unde a lucrat sub îndrumarea lui Martin Hughes și pe urmă cu Stefan Arnold. În ultimii ani și-a propus să susțină artiștii și arta în rândul tinerilor muzicieni, în acest sens a fondat agenția de impresariat Aegeria Artists Management la Viena și Transylvanian International Piano Competition la Brașov, la care au participat 100 de pianiști din toate colțurile lumii.

 

Ioan-Dragos Dimitriu la pian

 

Totodată este și fondatorul orchestrei de tineret Ton der Jugend Symphonie Orchester din Viena care a adus pe scene precum Sala de Aur a Musikverein și Konzerthaus din Viena unii dintre cei mai talentați artiști cu vârsta până în 35 de ani. În 2018, Asociația Ton der Jugend a fost co-organizatoare a Festivalului de Muzică Croată din Viena. În 2018 și 2019 a fost numit Artist Manager al festivalurilor Chiemgauer Musikfrühling din Germania și al Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo. Împreună cu pianistul Horia Mihail, a fondat în anul 2019 Festivalul TAMTAM la Brașov şi începând cu martie 2020, pe perioada pandemiei, cei doi au fondat ScenaVirtualăTAMTAM, prima de acest fel apărută în lume. Din septembrie 2020, Ioan-Dragoş Dimitriu este managerul Filarmonicii Brașov.

Concertul de joi va fi dirijat de maestrul Mihai Cojocaru. Născut la Bucureşti în 1977, a studiat chitara şi muzicologia la Hochschule für Musik „Franz Liszt“ din Weimar. În paralel, a frecventat cursuri de dirijat. A absolvit, de asemenea, cursuri de istoria artei şi filozofie, la Universitatea Friedrich Schiller din Jena. În arta dirijatului, a fost îndrumat, printre alții, de maeştrii Ilarion Ionescu-Galaţi şi Gabriel Bebeşelea.

 

Mihai Cojocaru

Programul concertului de joi este următorul:

J. S. Bach – Uvertura din Suita nr. 3 în Re major pentru orchestră, BWV1068
J. S. Bach/O. Respighi – Coralul nr. 1, “Nun komm, der Heiden Heiland”
F. Mendelssohn-Bartholdy – Concertul nr. 1, op. 25 în sol minor pentru pian și orchestră
J. Haydn – Concertul nr. 11 în Re major pentru pian și orchestră
W. A. Mozart- Simfonia nr. 35 în Re major, KV385 – “Haffner”

După concertul de joi, Filarmonica Brașov invită publicul din oraș vineri la un recital Senza Tempo Piano Trio cu Andrei Radu (vioară), Dragoș Enache (violoncel) și Măriuca Popa (pian). În program sunt piese de Smetana și Dvořák.

Biletele pentru concerte se găsesc la casieria Filarmonicii Brașov sau online pe bilet.ro.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.