Programul „Cornul și laptele” (Programul pentru Școli al României) în municipiul Brașov ar putea întârzia și în acest an. Primăria Brașov nu a lansat licitația pentru achiziționarea produselor, chiar dacă până la începerea școlii mai este o lună, iar viceprimarul Brașovului, Flavia Boghiu, a postat deja un mesaj pe rețelele de socializare, prin care dă de înțeles că este posibil ca implementarea programului să întârzie și în acest an.
Printr-un comunicat de presă transmis de Primăria Brașov, Flavia Boghiu a anunțat că în 10 august a fost aprobată hotărârea de Guvern ce stabileşte o nouă valoare a produselor (lactate, produse de panificație și mere). Pentru fiecare dintre produse a fost aprobată o creștere de aproximativ 10 bani.
Ulterior, pe rețelele sociale, Boghiu a scris că hotărârea a venit acum, cu puţin timp înainte de ănceperea şcolii, lăsând astfel să se înţeleagă că programul nu va demara, nici în acest an, de la începutul anului şcolar:
„Hotărârea de Guvern a venit din păcate abia acum, cu mai puțin de o lună până la începerea școlii, iar Ordinul care aprobă documentația își așteaptă încă semnăturile. Din acest motiv, ca administrație locală vom face absolut tot ce este posibil să urgentăm procedurile în așa fel încât întârzierea din acest an să fie cât mai mică cu putință”.
Ce sincope au fost anul trecut în „Programul Cornul şi Laptele”, în municipiul Braşov
Flavia Boghiu a anunțat, tot pe rețelele sociale, că „anul acesta, tot cu ajutorul și alături de WWF România, am trimis către Guvernul României o solicitare de modificare a programului național în sensul celui din implementat anul trecut la Brașov, iar Guvernul a luat în calcul aceste modificăr”.
„Prin urmare, începând cu acest an, toți copiii din România vor putea avea parte de produse de mult mai bună calitate, venite direct din fermele și livezile din regiunea lor. Așadar, am reușit să dăm un impuls pentru ajutorarea fermierilor locali din toată țara, în același timp asigurându-ne că cei care au cel mai mult de câștigat sunt copiii”, a declarat viceprimarul Boghiu.
Pe de altă parte, nici în comunicat, nici în postare, ea nu a spus prin ce act normativ au fost aprobate criteriile de atribuire. În schimb, cel mai probabil, când a spus de „Ordinul care aprobă documentația își așteaptă încă semnăturile” se referea la aceste criterii.
De altfel, Flavia Boghiu a precizat că și anul trecut, cu ajutorul WWF, a fost pregătită o documentație de atribuire pentru aceste produse.
„Anul trecut, cu ajutorul celor de la WWF Romania am implementat un proiect unic în România: Cornul și Laptele bio, la Brașov. Am luat decizia de a achiziționa produse din zonă, cât mai naturale. Asta a însemnat că am eliminat intermediarii și ne-am asigurat că doar cele mai bune produse vor ajunge în școlile brașovene și astfel pe masa copiilor noștri. Produsele lactate au venit direct de la fermieri, constituiți într-o structură asociativă. Această abordare, inovativă pentru România, a început cu sincope, în special din cauza prețurilor mici stabilite la nivel național. Însă o dată implementat, programul a produs efectul scontat, iar mărturiile părinților și copiilor ne stau ca dovadă că a fost o decizie inspirată”, a scris Boghiu pe Facebook.
Concret, în anul școlar 2021 – 2022, Primăria Brașov a reușit să implementeze programul în școlile din oraș abia în primăvara acestui an, din cauza lipsei ofertelor pentru fructe și produsele de panificație. Pe de altă parte, deși viceprimarul a motivat că programul s-a împotmolit din cauza prețurilor prea mici, trebuie menționat că administrația județeană (care implementează programul în județul Brașov, cu excepția municipiului reședință de județ) a găsit la timp furnizori, fără a avea parte de sincope.
Guvernul a anticipat și eventualele „sincope” în procedurile de achiziție
Anul trecut, implementarea programului putea începe numai dacă erau semnate contractele cu toți furnizorii. Pentru anul școlar 2022 – 2023, prin hotărârea de Guvern din 10 august 2022 este permisă distribuirea lactatelor și a fructelor și în cazul în care nu este încheiat contractul pentru produsele de panificație. Altfel spus, anul acesta, dacă se atribuie contractele pentru lactate și legume, dar nu și cele pentru cornuri sau biscuiți, Primăria Brașov poate începe implementarea programului.
O „noutate” veche de mulți ani
Pe de altă parte, Flavia Boghiu a anunțat, tot prin comunicatul de presă (pentru că în ultima vreme, această comunicare este preferata PMBv, permiţându-i să evite întrebări nedorite) că:
„În perioada următoare vom transmite Prefecturii solicitare de introducere a unor noi măsuri pe lângă furnizarea de produse, respectiv măsuri educative pentru copiii din școli. Ne dorim în acest fel să le dăm șansa copiilor din școlile brașovene să viziteze fermele în care se produce laptele pe care îl consumă, să viziteze livezile de unde primesc fructele în școli și să aibă parte de activități educative, de zile tematice, concursuri, în care să învețe mai multe despre alimentația sănătoasă”.
Ce nu a menționat viceprimarul a fost că astfel de măsuri educative (concursuri tematice, zile tematice, inclusiv degustări de produse) sunt prevăzute în legislația aferentă programului, de mulți ani. Astfel, în Hotărârea de Guvern nr. 640 din 7 septembrie 2017 pentru aprobarea Programului pentru şcoli al României în perioada 2017-2023 şi pentru stabilirea bugetului pentru implementarea acestuia în anul şcolar 2017-2018 se arată:
„Consiliile judeţene şi consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti optează, în funcţie de preferinţe şi buget, pentru măsurile educative pe care le vor implementa pe perioada cursurilor anului şcolar 2017-2018 şi vor pune în aplicare în mod obligatoriu cel puţin o măsură educativă care însoţeşte distribuţia de fructe şi
legume şi cel puţin o măsură educativă care însoţeşte distribuţia de lapte şi produse lactate”.
De asemenea, în Hotărârea de Guvern din 10 august, pentru anul 2023 sunt alocate sume și pentru „măsurile educative”, județul Brașov primind 2.328.000 lei.
În aceste condiții, ce trebuie să facă Primăria Brașov este să pună în aplicare legea, fără a mai transmite adrese către Prefectura Brașov.