Site icon

FOTO. Nici reparate, nici demolate. Structurile de lemn de pe Tâmpa, un pericol pentru turiști

Platformele de pe Tâmpa sunt o mare atracţie pentru cei care urcă pe muntele din centrul Braşovului. Însă, pe cât sunt de spectaculoase, ele au devenit, în ultima vreme, şi un pericol real. Iar deocamdată nimeni nu ia măsuri, autorităţile fiind preocupate, mai degrabă, că se laude cu conceptul artificial de “capitală verde a României”, cu “evenimentul de carton” promovat ca Forumul Oraşelor Verzi sau cu… Parcul Brassovia, care nu poate trece de stadiul de promisiune electorală, din cauza numeroaselor vicii de elaborare, identificate de specialistii în domeniul silvic.

Nicio măsură, deşi situaţia este cunoscută

De mai bine de un an, platforma de lemn de pe Vârful Tâmpa este într-o stare deplorabilă și continuă să se degradeze. Scândurile și grinzile de lemn sunt putrede, având porțiuni în care se poate „săpa” cu unghia. Problema este cunoscută de autorități, care, însă, nu se încumetă nici să repare structura de lemn, nici să o demoleze, pentru a evita riscurile.

Structurile de lemn de pe Tâmpa au fost montate în urmă cu mulți ani, printr-un program de voluntariat în care au fost implicați studenți din mai multe țări europene.

În scurt timp, aceste structuri au devenit un un punct de atracție, fiind folosite pentru poze sau, pur si simplu, pentru a sta pe ele. Numai că, fiind din lemn, în timp, acestea au început să se degradeze și au devenit periculoase pentru turiști.

O posibilă reparare sau demontare a acestor structuri a fost luată în calcul, însă totul s-a împotmolit când s-a pus problema „situației juridice”, fiind vorba de o arie protejată.

Pentru a face lucrări la aceste platforme este nevoie de avize de la administratorul rezervației, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, iar în acest punct a apărut blocajul. De altfel, întrebați de-a lungul timpului dacă vor repara sau demola structurile, reprezentanții Primăriei Brașov au invocat „situația juridică” și nu au anunțat un plan clar.

Practic, ce s-a făcut până acum a fost să se lege niște benzi de avertizare, care au au dispărut. În tot acest timp, pe acele platforme șubrede stau turiștii și nu este exclus să apară și accidentările dacă nimeni nu ia măsuri ferme pentru a le repara şi ale întreţine, în mod constant.

Exit mobile version