Locuitorii orașului Victoria pot spera, în viitorul apropiat, la relansarea economiei locale. În orașul administrat de primarul USR, Camelia Bertea, prinde contur viitorul parc de mică industrie, ceva ce nu a mai existat până acum. Tocmai a fost finalizat Planul Urbanistic Zonal – primul emis în orașul Victoria – pentru terenul de 5 hectare pe care se va dezvolta parcul industrial. Ca urmare, firmele interesate pot deja să depună documentele pentru obținerea certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire. Mai mult, Camelia Bertea a luat măsuri pentru atragerea investitorilor și pentru dezvoltarea mediului local de afaceri. (Articol al USR Brașov)
Administrația locală a început pregătirea documentației pentru ca anul viitor, în primăvară, să poată demara lucrările pentru tot ce presupune asigurarea utilităților – apă, canalizare, gaz, electricitate, astfel încât potențialii investitori să aibă toate condițiile pentru a-și desfășura activitatea.
“Atragerea investiţiilor, în special prin crearea unor zone industriale în oraş, a fost una dintre prioritățile administrației locale și a mea, în calitate de primar, de la începutul mandatului. Avem nevoie de investiții, de industrie, de locuri de muncă. Am început Planul Urbanistic Zonal în zona sudică a orașului la ieșirea spre Viștea de Sus, pe partea dreapta. Fără PUZ, nici un investitor nu poate construi pentru a-și deschide un punct de lucru în Orașul Victoria. Prin realizarea PUZ se stabilesc condiții pentru utilizarea funcțională a terenului, modul de ocupare a terenului, condițiile de realizare a construcțiilor, profilarea viitoarelor drumuri în corelare cu cele existente, stabilirea lucrarilor tehnico-edilitare necesare creãri unei infrastructuri adecvate noilor funcțiuni”, a declarat Camelia Bertea, primarul Orașului Victoria.
Finalizarea PUZ-ului, îngreunată de două studii
Camelia Bertea a menționat că definitivarea PUZ-ului a fost un proces de durată, întrucât trebuiau respectate toate procedurile legale și acestea, în mare măsură au depins de două studii.
“Prima problemă a fost aceea că terenul identificat de noi era inclus în aria de protecție specială avifaunistică ROSPA0098 Piemontul Făgăraș. Din acest motiv, PUZ-ul nu a putut fi elaborat înainte de a se realiza un memoriu în care să fie detaliate efectele potențiale ale proiectului asupra speciilor și habitatelor protejate. Cea de-a doua problemă a fost o rețea veche de electricitate aflată pe suprafața terenului în cauză. Și în acest caz, a fost necesar un studiu de coexistență, din care trebuia să rezulte dacă rețeaua poate rămâne acolo sau va trebui mutată. Niciunul dintre aceste două studii nu a depins de administrația locală, iar până la finalizarea acestora, nu am putut finaliza PUZ-ul. Mă bucur că am reușit, chiar dacă într-un timp mai lung decât estimasem inițial, să finalizăm această etapă obligatorie pentru dezvoltarea viitorului parc industrial din Victoria. Acesta va avea un rol esențial în dezvoltarea viitoare a orașului nostru, prin relansarea economiei locale, crearea de noi locuri de muncă, creșterea salariilor și creșterea nivelului general de trai”, a mai precizat primarul Camelia Bertea.
Mai mult, primarul USR al orașului Victoria a hotărât să reducă chiria cu 50% pentru spațiile aflate în proprietatea orașului Victoria pentru IMM-uri și PFA-uri care creează în primii doi ani minim 10 locuri de muncă.
*Articol al USR Brașov