Agenția pentru Protecția Mediului Brașov a publicat în 23 ianuarie 2024 proiectul acordului de mediu pentru obținerea autorizației de construire în vederea închiderii definitive a fostului depozit de deșeuri menajere de la Timiș – Triaj, proiect care a fost tergiversat de actuala conducere a Primăriei, pe motiv că lucrările ar trebui finanțate de operatorul depozitului ecologic de la Săcele, SC Fin-Eco SA.
Concret, până în anul 2020, Primăria Brașov a pregătit un proiect care prevedea închiderea ambelor gropi de deșeuri din zona Timiș – Triaj (unul de deșeuri industriale nepericuloase, iar celălalt de deșeuri menajere, aflate unul lângă altul). De altfel, la momentul respectiv, municipalitatea brașoveană anunța că după ce vor fi închise, cele două depozite vor fi transformate într-o mare zonă de agrement.
După alegerile locale din anul 2020, noua conducere a Primăriei Brașov și-a schimbat abordarea, anunțând că va închide doar depozitul de deșeuri industriale nepericuloase. Despre cel de deșeuri menajere, Primăria Brașov a anunțat că trebuie închis de Fin-Eco, așa cum se arată în autorizația de mediu pentru noul depozit ecologic de deșeuri, pe care această firmă a obținut-o la începutul anilor 2000 de la Ministerul Mediului. Până la începutul anului 2023, Primăria Brașov s-a ținut ferm pe poziții, apoi și-a schimbat strategia: municipalitatea a anunțat că va închide depozitul și că va deschide un proces pentru recuperarea sumei investite de la Fin Eco.
Fin-Eco a acoperit fostul depozit de menajere cu resturi de construcții și pământ
De altfel, pe lângă informațiile tehnice legate de lucrările ce vor fi realizate sau de valoarea investiției, în proiectul acordului de mediu este menționată obligația Fin Eco de a închide fostul depozit de menajere de la Timiș – Triaj:
„Activitatea de depozitare a fost sistată din anul 1993, dar până în anul 1997 s-au mai depozitat sporadic deșeuri de tip menajer. În anul 1997 activitatea de depozitare a încetat definitiv. În momentul sistării activității, depozitul era gestionat de către SC Comprest Brașov. Ulterior a fost preluat ca obligație de închidere de SC FIN ECO SA Brașov”.
Însă, în proiectul amintit se menționează și faptul că Fin Eco a făcut niște lucrări la fosta rampă, acoperind corpul depozitului cu deșeuri din construcții și demolări și cu pământ:
„După sistarea depozitării corpul depozitului a fost sistematizat cu pante ale taluzurilor de 1:1,5 – 1:2, partea superioară sub formă de calotă cu pante de la centru către margini de cca. 2% și drum de acces. Toată suprafața depozitului a fost acoperită cu un strat de cca. 15 cm grosime din materiale necoezive, deșeuri din construcții și demolări, pământ și alte deșeuri din materiale de construcții. Lucrările au fost executate de SC Fin – Eco și sunt în conformitate cu Programul de conformare din Avizul de mediu nr. 31/25.05.2007 emis de APM Brașov, revizuit la data de 25.11.2008”.
Totodată, în proiectul acordului de mediu se arată că pe amplasament au fost au fost realizate două foraje de monitorizare care se vor păstra și după închiderea definitivă a depozitului acestea urmând a fi folosite pentru monitorizare post-închidere.
Peste 38 de milioane de lei, pentru închiderea fostului depozit de deșeuri menajere
Conform proiectului acordului de mediu, depozitul de deșeuri de la Timiș – Triaj va fi închis conform procedurii simplificate, după ce în urma unui bilanț de mediu a rezultat că acesta este inert (nu mai produce efecte asupra calității mediului și sănătății populației). Valoarea investiției este estimată la 38.414.345 lei.
Ce lucrări sunt prevăzute:
- Unele deșeuri vor fi relocate în corpul deșeurilor;
- Vor fi așternute două straturi de pământ, ultimul dintre ele fiind sol vegetal;
- Va fi însămânțat gazon și se vor planta arbuști;
- Vor fi realizate amenajări pentru captarea apelor pluviale;
- Monitorizare post-închidere pentru o perioadă de 30 de ani.
Depozitul de la Timiș Triaj, singurul de deșeuri menajere pentru care România a fost amendată
Reamintim că printr-o decizie din 14 decembrie 2023, România a fost condamnată de Curtea Europeană de Justiție pentru nerespectarea termenelor de închidere a 31 de foste depozite de deșeuri. Sancțiunea este mare: 600 de euro/depozit pentru fiecare zi de întârziere, iar pe lista depozitelor pentru care țara noastră a fost amendată este și cel de deșeuri menajere de la Brașov, din zona Timiș – Triaj. La momentul respectiv, secretarul de stat în Ministerul Mediului, Sorin Banciu, a declarat că „singurul depozit de deșeuri menajere pentru care țara noastră a fost sancționată este la Brașov”.