„Verde la educație” pentru 540 de elevi din județul Brașov. Cum vor învăța ei să protejeze mediul?

Timp de un an, între 1 septembrie 2024 și 31 august 2025, elevi ai Școlii Gimnaziale nr. 5 din Săcele și ai Școlii Gimnaziale din comuna Bod vor învăța cum să protejeze mediul înconjurător, printr-un proiect implementat de Centrul de Proiecte Educaționale și Culturale și finanțat prin Administrația Fondului de Mediu.
Lansarea proiectului „Verde la educație” a fost anunțată marți, 24 septembrie, într-o conferință de presă, la care au participat reprezentanți ai ONG-ului care implementează proiectul, dar și ai școlilor beneficiare, ai primăriilor Săcele și Bod și altor instituții partenere în proiect.
Astfel, potrivit președintelui Centrului de Proiecte Educaționale și Culturale, Laurențiu Lukacs, prin acest proiect vor fi abordate 12 probleme importante de mediu, de la poluarea apei, a aerului, la aruncarea ilegală a deșeurilor sau obligațiile cetățenilor în ceea ce privește protecția mediului.
Pentru a-i ajuta pe cei mici să înțeleagă importanța protecției mediului vor fi realizate două tipuri de activități.

540 de elevi beneficiari, 540 de arbori plantați

„Vom avea o latură teoretică, prin care vom desfășura activități în școli, unde vom avea activități interactive cu elevii. De asemenea, vom distribui materiale informative și vom pregăti clipuri scurte, «pilule video» ce abordează problemele de mediu. De asemenea, vom derula o serie de activități practice, respectiv plantări de arbori, o vizită la o stație de sortare, o vizită la o stație de epurare a apelor, o campanie de ecologizare și o vizită la o casă pasivă din punct de vedere energetic (cu un consum mic de energie, n.r.). Tot prin acest proiect vom organiza o excursie în Parcul Național Piatra Craiului. Prin aceste activități practice vrem ca elevii să vadă ce înseamnă sortarea, ce se întâmplă cu deșeurile, cum se plantează o pădure sau cum se poate construi o casă prietenoasă cu mediul și vor avea ocazia să vadă cum arată un ecosistem”, a declarat președintele asociației.

El a anunțat că prin acest proiect a fost estimat un număr de 540 de elevi beneficiari din cele două școli.

„Acest număr este egal cu numărul de arbori pe care îi vom planta. La acțiunea de plantare propriu-zisă vor participa în jur de 70 de elevi, însă, simbolic, fiecare elev va avea arborele lui și va putea vedea cum crește odată cu el”, a menționat Lukacs.

Reprezentanții celor două școli au precizat că acest proiect este benefic pentru elevi, care vor avea posibilitatea de a conștientiza importanța protecției mediului, prin activități practice.
Totodată, prezent la conferința de presă, directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Brașov, Ciprian Băncilă, a declarat că prin acest proiect, pe lângă faptul că vor învăța să protejeze mediul, elevii vor deveni și vectori de comunicare în familii sau în grupul de prieteni.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.