Agenția pentru Protecția Mediului Brașov a pus în funcțiune sistem robotizat pentru determinarea fracției masice de PM10 sau PM2,5 a particulelor în suspensie (particulele de praf din aer). Echipamentul a fost prezentat miercuri, în prezența președintelui Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), Laurențiu Păștinaru, dar și a vicepreședintelui instituției, Eugen Cozma.
Sistemul este compus din cabina de climatizare cu sistem de climatizare controlat, balanță analitică și modul ionizator/descărcător static. In cabina de climatizare parametrii de mediu (temperatura și umiditatea relativă) sunt măsurați și înregistrați continuu în zonele de interes din incintă. Înregistrările măsurărilor sunt stocate și disponibile pentru demonstrarea funcționării corespunzătoare. Cu ajutorul acestui aparat este determinată cantitatea de particule în suspensie din filtrele amplasate în cele 8 stații de monitorizare a aerului amplasate în județ (care, prin aspirarea aerului, colectează particulele pe filtre de quarț).
Mai exact, reprezentanta APM Brașov Simona Pascu a declarat că, periodic, aceste filtre sunt luate, aduse APM Brașov, unde se fac măsurătorile, apoi sunt duse înapoi. Măsurătorile sunt extrem de precise, rezultatele fiind disponibile în zecimale cu șase cifre.
Aceste date sunt încărcate apoi pe platforma electronică a Reţelei Naţionale de Monitorizare a Calităţii Aerului (calitateaer.ro), unde sunt disponibile și datele în timp real obținute de analizoarele automatizate.
Datele obținute prin intermediul sistemului robotizat sunt folosite, printre altele, pentru validarea determinărilor realizate de analizoarele automatizate.
Până acum, măsurătorile se făceau manual
Cele două modalități de determinare a calității aerului erau folosite de Agenția pentru Protecția Mediului Brașov și înainte, însă, ceea ce face acum sistemul robotizat era făcut manual.
„La echipamentul cu operare manuală folosit până în prezent, toate înregistrările necesare asigurării calității rezultatelor sunt înregistrări efectuate de operator. La sistemul robotizat, toate înregistrările necesare asigurării calității rezultatelor sunt automate, înregistrează și generează rapoarte care includ informațiile de la inițierea până la sfârșitul procedurii” a menționat Ciprian Băncilă, directorul executiv al APM Brașov.
Conform președintelui ANPM, sistemul robotizat a costat 1.018.000 lei, cu tot cu TVA.
„La nivel național au fost cumpărate trei astfel de sisteme. Cel de la Brașov este primul care a fost pus în funcțiune”, a explicat Laurențiu Păștinaru.
Echipamentele au fost achiziționate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, printr-un program al Administrației Fondului de Mediu.
Fii primul care comentează