
Judecătorii de la Curtea de Apel Ploiești au acceptat astăzi contestația privind suspendarea deciziei Curții Constituționale privind anularea alegerilor prezidențiale de la finalul anului 2024. În acest moment, decizia CCR este suspendată, relatează Știri pe surse. Decizia a fost contestată de Parchetul General la Înalta Curte de Casație și Justiție.
„Soluția pe scurt: Admite capătul de cerere privind suspendarea executării actului administrativ contestat. Suspendă executarea Hotărârii Curţii Constituţionale nr. 32 din 6 decembrie 2024, până la soluţionarea definitivă a cauzei. Admite acţiunea în anulare. Anulează Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 32 din 6 decembrie 2024 (prin care au fost anulate alegerile prezidențiale de anul trecut, n.r.). Obligă pârâta la plata cheltuielilor de judecată către reclamantă în cuantum de 70 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru. Cu drept de recurs în 5 zile de la pronunţare. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Ploieşti. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei azi, 24.04.2025”, se arată în anunțul publicat pe site-ul Curții de Apel Ploiești.
Biroul Electoral Central: „Alegerile continuă conform calendarului”
După câteva ore de la pronunțarea sentinței, Biroul Electoral Central a anunțat că alegerile prezidențiale din luna mai merg mai departe.
„Biroul Electoral Central continuă activitatea! Alegerile continuă conform calendarului. Suspendarea Hotărârii CCR nu își produce efecte întrucât efectele ei s-au materializat prin Decizia BEC 2024 care a fost contestată și rămasă definitivă. OUG 1 și HG se bucură de prezumția de legalitate. În aceste condiții, decizia Curții de Apel Ploiești nu are niciun efect”, a transmis Biroul Electoral Central.
Ministrul Justiției: „Urmează să analizăm contextul în care aceasta a fost adoptată”
Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a afirmat că legislația, în momentul de față, nu permite adoptarea unor soluții specifice contenciosului administrativ de suspendare sau anulare de către instanțele judecătorești ale unor decizii sau hotărâri ale Curții Constituționale.
„Am observat și eu existența unei astfel de hotărâri judecătorești. Urmează să analizăm contextul în care aceasta a fost adoptată, pentru a stabili în ce măsură pot să fie exercitate atribuții instituționale ale ministerului nostru cu privire la exercitarea unor verificări disciplinare, întrucât, strict la nivel teoretic, nu există căi de atac în legislația din România prin care decizii sau hotărâri ale Curții Constituționale, care nu sunt acte administrative conform legislației, să fie atacate în contenciosul administrativ. Legea, în momentul de față, nu permite adoptarea unor soluții specifice contenciosului administrativ de suspendare sau anulare de către instanțele judecătorești ale unor decizii sau hotărâri ale Curții Constituționale”, a declarat Radu Marinescu pentru B1TV.
Fii primul care comentează