
Brașovul a făcut un pas important spre un viitor mai verde, plantând un kilometru de centură verde în vecinătatea șoselei de centură (la intersecția cu drumul de sud-est, spre cartierul Noua). Într-o acțiune de amploare, angajații primăriei, alături de reprezentanți ai instituțiilor de mediu, au plantat astăzi 100 de tei și 900 de arbuști din lemn câinesc, transformând o zonă intens circulată și expusă poluării într-un spațiu mai curat și plăcut.
Campania, organizată de Primăria Brașov în parteneriat cu Asociația Act for Tomorrow și finanțată prin programul „România Plantează pentru Mâine” al OMV Petrom, își propune să combată poluarea, să reducă zgomotul traficului și să creeze o barieră naturală care să protejeze carosabilul și să stabilizeze solul.
„O centură verde pe lângă cea de asfalt este mai mult decât binevenită. Această zonă, frecventată de brașoveni pentru relaxare, are un potențial enorm. Am putea dezvolta aici, împreună cu Săcele, o zonă de agrement modernă”, a declarat viceprimarul Brașovului, Dan Ghiță.



El a precizat că în zona amintită vin foarte mulți brașoveni, pentru a se bucura de zona verde și de pârul Timiș.
„Chiar discutam ceva mai devreme că, în locul acesta, am putea să facem împreună cu vecinii noștri de la Săcele o zonă de agrement în adevăratul sens al cuvântului. Ea există deja neoficial, oamenii vin aici la grătare, dar putem să o dezvoltăm la un alt nivel. Este adevărat și faptul că întotdeauna un pom pe care îl plantezi are un impact special asupra mediului, dar are și un impact special asupra vieții noastre în general, pentru că indiferent de cât verde avem, simțim nevoia de a avea și mai mult”, a continuat Dan Ghiță.
Plantările vor continua
Zona aleasă, lipsită de vegetație înaltă, devine astfel un simbol al angajamentului Brașovului pentru un oraș mai sănătos și rezilient la schimbările climatice.
„Acesta este primul kilometru verde din centura Brașovului, dar nu ne oprim aici. Vom continua plantările și ne vom asigura că acești arbori se dezvoltă sănătos în următorii 4-5 ani”, a precizat Andrei Coșuleanu, președintele Asociației Act for Tomorrow.
La eveniment au participat și reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Mediu, Gărzii Forestiere Brașov, Gărzii Naționale de Mediu și Sistemului de Gospodărire a Apelor Brașov, consolidând mesajul unitar al protejării mediului.
Acțiunea se înscrie într-un plan mai amplu al Primăriei Brașov, început în 2020, când 5.000 de puieți au fost plantați în zona Bartolomeu Nord-Stupini. În această primăvară, alte specii precum arțar, platan și mesteacăn au fost adăugate pe aliniamentele stradale și în cartiere, înlocuind arborii care reprezentau un pericol.
Prin astfel de inițiative, Brașovul își consolidează poziția de lider în regenerarea urbană, promițând un viitor mai verde pentru toți locuitorii săi.
Fii primul care comentează