Via Transilvanica se extinde în Țara Făgărașului: Noul traseu de 170 km pentru drumeți și cicliști se va numi „Terra Borza Teutonica”

Via Transilvanica, traseul de drumeție și cicloturism care a pus România pe harta turismului de aventură, își extinde rețeaua cu un nou segment ce va traversa Țara Făgărașului. Proiectul a fost anunțat oficial vineri, 28 martie, la Viscri, de Asociația Tășuleasa Social, care a anunțat demararea lucrărilor pentru noul tronson, denumit „Terra Borza Teutonica”.

Cu 170 de kilometri noi, traseul va străbate 14 localități din județul Brașov, inclusiv Jibert, Șoarș, Ticuşu, Mândra, Șercaia, Șinca și Șinca Nouă, conectând sate pitorești și zone cu un peisaj spectaculos. În perioada următoare, vor fi efectuate lucrări de curățare, ecologizare, marcare și montare a bornelor sculptate manual, element definitoriu al traseului.

Impact asupra comunităților locale și turismului rural

Extinderea Via Transilvanica în Țara Făgărașului nu este doar un proiect turistic, ci și unul economic și cultural, așa cum a fost el gândit de inițiatori. Creșterea numărului de drumeți va aduce beneficii directe pentru pensiunile locale, producătorii tradiționali și meșteșugarii din zonă, consolidând turismul rural și promovând tradițiile locale.

În prezent, Via Transilvanica se bazează exclusiv pe fonduri private și pe sprijinul voluntarilor. Oricine dorește poate contribui prin donații, sponsorizări sau prin implicare directă în amenajarea traseului.

„Vrem să împărtășim această bucurie a unei țări care se dezvăluie în tihnă și într-un mod nebănuit celor care vor să o cunoască la pas, dar și răsplata care apare negreșit în fiecare dintre noi, atunci când contribuim și ne implicăm într-un proiect precum Via Transilvanica. Din punctul nostru de vedere acestea sunt sentimentele care trebuie să meargă mai departe către fiecare român”,,” a declarat Tibi Ușeriu, președintele Asociației Tășuleasa Social.

Un proiect național pentru turism sustenabil

Via Transilvanica, cu o lungime totală de 1.400 km, traversează România de la Putna (Suceava) până la Drobeta-Turnu Severin (Mehedinți), promovând cultura, peisajele și istoria locală. Doar în 2024, peste 30.000 de drumeți au parcurs traseul, confirmându-i impactul asupra turismului național.

Traseul traversează zece județe: Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Sibiu, Brașov, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin și Mehedinți și e împărțit în șapte ținuturi cultural-istorice:

  • Bucovina;
  • Ținutul de Sus;
  • Terra Siculorum;
  • Terra Saxonum;
  • Terra Dacica;
  • Terra Banatica;
  • Terra Romana.

Odată cu noul tronson „Terra Borza Teutonica”, Via Transilvanica își extinde nu doar kilometrii, ci și misiunea de a conecta oameni, comunități și istorie printr-un proiect unic de turism sustenabil.

Via Transilvanica pune în valoare patrimoniul natural și cultural al fiecărei regiuni. Este un traseu de lungă distanță inspirat din povestea altor astfel de trasee din Europa, America de Nord și nu numai. Dar, înainte de toate, este un proiect social, astfel că accentul cade pe comunitate. Proiectul își propune să scoată la lumină locuri din țară, aparent uitate de lume și depopulate major, din cauza limitărilor economice, și să le ofere viață. Viața pe care o aduc cu ei, drumeții cu rucsacul în spate, care după o lungă zi de umblat pe cărări, așteaptă un minim de ospitalitate și măcar o față primitoare, cu care să împărtășească povești. Despre asta este drumul care unește

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.