
Ghimbavul, una dintre vechile localități săsești din Țara Bârsei a avut o serie de tradiții ce uneau comunitatea în urmă cu foarte mulți ani. Un eveniment tradițional se întâmplă chiar în data de 1 mai și era organizată de comunitatea se sași din Ghimbav.
Despre această veche tradiție ne-a povestit curatorul Bisericii Evanghelice din Ghimbav, Ricarda Popa.

“În fiecare an, de 1 mai, pompierii voluntari din Ghimbav organizau o paradă pe străzi. Scoteau căruțele special amenajate pentru stingerea incendiilor, puneau cei mai buni și frumoși cai la ele și mergeau pe străzi. Coloana era deschisă de fanfara din Ghimbav. Este o tradiție care, poate, ar putea fi reluată, pentru că este un eveniment care unea comunitatea”, a declarat Ricarda Popa.


În Ghimbav mai sunt 64 de sași
Dacă un urmă cu mulți ani în Ghimbav locuiau foarte mulți sași, acum mai sunt 64. Din fericire, mulți dintre ei sunt destul de tineri, media de vârstă în Consiliul Bisericii Evanghelice din Ghimbav fiind de 45 de ani.
Cei mai mulți dintre sași au plecat în Germania, in special după anul 1990, când s-au deschis granițele României.

Au lăsat „acasă” multe povești și obiecte ce ne amintesc de perioada în care Ghimbavul era o comună săsească în adevăratul sens al cuvântului.


Ricarda Popa spune că mulți s-au stabilit în landul Bavaria și că formează, acolo, o comunitate unită. De asemenea, unii dintre ei țin legătura cu sașii rămași în Ghimbav.
Fii primul care comentează