
Inaugurat în 4 iulie 2025, noul „pod NATO” de la Voila are, în spate, o poveste de 10 ani, mare parte din această perioadă fiind alocată birocrației. Au fost făcute și refăcute studii, inginerii s-au „contrat”, proiectele au fost modificate. Într-un final, a fost construit și podul, unul care are o durată de viață de 100 de ani.
Vechiul pod de la Voila avea 70 de ani vechime
Vechiul pod de pe râul Olt, amplasat pe DJ 105, între Voila și Cincșor a fost construit a fost construit în anul 1956, când în zona respectivă cursul de apă nu era regularizat. Podul avea o lungime totală de 133,05 m și o durată de exploatare de 59 de ani, iar în anul 2015 a fost instituită o restricție de tonaj (maxim 12 tone), care nu a fost respectată. Tot în anul 2015, în urma unor expertize tehnice, a fost luată decizia demolării și construirii unui nou pod.

Ulterior, timp de doi ani au fost căutate sursele de finanțare pentru construirea noului pod. Apoi, cu ajutorul Ministerul Apărării Naționale, Consiliul Județean Brașov (care are în administrare DJ 105, inclusiv podul) a obținut în anul 2017 o finanțare de la bugetul de stat, Planul Național de Dezvoltare Locală.
Cum arăta vechiul pod și cum arată noul “pod NATO” de la Voila






Constructorii au ocolit proiectul
După ce a obținut banii, Consiliul Județean Brașov a început să pregătească documentațiile tehnice, apoi, în anul 2019 a lansat prima licitație. Deși valoarea estimată a contractului era destul de mare, 16.571.503 lei cu tot cu TVA, constructorii nu se înscriau la licitații. Președintele Consiliului Județean Brașov a spus la momentul respectiv că firmele cereau plăți în avans, pentru a putea achiziționa componentele metalice.
Abia în anul 2020 a fost găsi un constructor, Asocierii SC Con-A SRL – SC Con-A Operations SRL – SC Drum Inserv SRL, iar în luna ianuarie a anului 2021 a fost predat amplasamentul. După ce au trecut de această etapă, reprezentanții Consiliului Județean Brașov sperau că „greul a trecut”, iar lucrările la noul pod vor fi terminate într-un an.
Prima dispută: cum îl demolăm?
Noul constructor a început să se pregătească de lucrări și a comandat grinzile metalice, care au fost produse destul de repede și aduse pe șantier. Însă, au apărut prima problemă: demolarea vechiului pod.
Constructorul a optat pentru soluția cea mai rapidă și mai puțin riscantă: dinamitarea, însă compania Hidroelectrica, deținătoarea amenajării hidroelectrice de la Voila, care include și canalul de fugă ce trece pe sub pod nu a fost de acord. Specialiștii acestei companii propuneau demolarea manuală, bucată cu bucată, dar constructorul a spus că această soluție este costisitoare, de durată și riscantă pentru muncitori.
Această dispută a durat aproximativ doi ani, până când Hidroelectrica a fost de acord cu demolarea prin implozie (dinamitare). În luna septembrie a anului 2023, vechiul pod a fost aruncat în aer, apoi molozul a fost recuperat din canalul de fugă.
Mediere pentru fundații
Demolarea vechiului pod nu a fost singura dispută. Pentru proiectarea noului pod a fost contractat un consultant, care a propus ca fundațiile vechiului pod să fie consolidate. Propunerea constructorului a fost ca aceste fundații (aflate pe malurile râului) să fie refăcute de la zero. Această dispută, cum construim fundațiile au durat câțiva ani. Consiliul Județean Brașov a încercat să medieze această dispută, însă inginerii nu erau dispuși să renunțe la opiniile lor. Abia după e a fost demolat vechiul pod și au fost făcute expertize suplimentare la fundații, care erau mai degradate decât se credea inițial, a fost luată decizia finală: fundațiile vor fi reconstruite.
Cum era vorba de o lucrare suplimentară, Consiliul Județean Brașov a organizat o nouă licitație, în urma căreia a semnat, în vara anului 2024 un contract în valoare de aproximativ 11 milioane de lei, cu Asocierea SC CON-A Operations SRL – SC Prinfo SRL.

Lucrările propriu-zise au durat mai puțin de un an
În luna august a anului trecut, Consiliul Județean Brașov a emis ordinul de începere a lucrărilor la fundații, care au fost finalizate în toamna anului trecut. În luna noiembrie a început montarea arcelor metalice (fiecare cu o lungime de aproximativ 77 m). Operațiunea a fost una complicată, pentru ridicarea și fixarea structurilor metalice fiind adusă pe șantier o macara cu o capacitate de 750 de tone. Macaraua a fost transportată cu ajutorul a 20 de camioane și asamblată apoi pe șantier.
Ulterior, lucrările au avansat repede: au fost montate toate elementele metalice, a fost turnată placa de beton, iar la final a fost turnat asfaltul. În luna iunie a acestui, podul a fost testat cu ajutorul a șase camioane încărcate, care, împreună cântăreau 264 de tone, iar în 4 iulie, podul a fost inaugurat.
Locuitorii din Cincșor au ieșit de mai multe ori în stradă
Modul în care a fost implementat acest proiect a stârnit nemulțumirea locuitorilor din Cincșor. În anul 2021, podul a fost închis traficului și a fost stabilită o rută alternativă pe la Dridif, pe un drum de exploatare care trecea pe barajul lacului de acumulare. Cum, după închiderea podului nu se lucra nimic, oamenii au protestat. La un moment dat, ei au înlăturat panourile de beton de la capetele podului și au trecut cu mașinile pe el. De altfel, în timpul discuțiilor cu locuitorii, Consiliul Județean Brașov a decis în anul 2021 să suspende temporar închiderea traficului pe pod. După câteva luni, podul a fost închis definitiv, iar traficul deviat pe ruta ocolitoare.

O veche problemă, readusă în discuție: un drum care să ocolească satele Cincu și Cincșor
Odată inaugurat noul pod, locuitorii din Cincu și Cincșor sunt mulțumiți că nu mai trebuie să meargă pe drumul plin de gropi care trece pe la baraj. Însă, ei au și un motiv de îngrijorare, pe care l-au prezentat de nenumărate ori autorităților județene: traficul greu. Mai exact, odată deschis podul, tehnica militară grea pentru Baza militară de la Cincu va fi adusă cu trenul până la Voila, urcată pe platforme și transportată pe cale rutieră. Transporturile speciale, de zeci de tone, vor trece prin cele două sate (așa cum s-a întâmplat mulți ani, când vechiul pod era deschis) și, pe bună dreptate, oamenii sunt nemulțumiți. De altfel, sâmbătă dimineața, la o zi după inaugurarea noului pod, locuitorii din Cincșor spun că prin sat au trecut numeroase convoaie militare.
Autoritățile au promis de mulți ani că această problemă va fi rezolvată, prin amenajarea unui drum care să ocolească cele două sate. Însă, acest proiect este în etapa proiectelor și studiilor iar un termen pentru începerea lucrărilor la noul drum nu poate fi estimat.
Fii primul care comentează