România începe producția de drone militare la Brașov. Primele echipamente vor ieși în această toamnă

România intră în rândul statelor care produc drone militare, odată cu lansarea unei linii de fabricație la uzina Carfil din Brașov. În contextul războiului de la graniță și al eforturilor de reînarmare la nivel european, proiectul capătă o semnificație strategică majoră. Primele drone românești, destinate recunoașterii și atacului, vor ieși de pe linia de asamblare în această toamnă, iar din 2026 se estimează o producție de peste 3.500 de unități anual.

Carfil Brașov va produce șapte tipuri de drone, inclusiv modele kamikaze, inspirate de cele utilizate în războiul din Ucraina. Tehnologia provine din Statele Unite, iar România contribuie cu infrastructura, forța de muncă și componentele necesare.

„Avem capacități de fabricare moderne. Avem discuții cu Marina Militară, o să le propunem o dronă pentru supraveghere maritimă. Este o dronă mai deosebită pentru că trebuie să facă față curenților”, a declarat Mircea Pentru Tanţău, directorul uzinei Carfil Brașov.

Dronele românești vor avea capacități de transport al muniției de până la 15 kilograme, fiind gândite atât pentru misiuni de supraveghere, cât și pentru atacuri punctuale. Până la intrarea în producția de serie, piloții se antrenează cu modele similare, fabricate în Franța.

„Facem exerciții de foarte multe ori, în mai multe zile pe săptămână. Există un program riguros și în modul acesta observăm unde și când trebuie să dăm drumul la încărcătură”, a explicat pilotul Nicolae Tacu pentru Observator.

Muniția specială destinată acestor drone este produsă tot la Brașov, în uzina Carfil, care are deja tradiție în fabricarea armamentului și a bombelor pentru Ministerul Apărării.

„Aici avem o muniţie specială făcută pentru dronă. Apropo de când facem drone, am început să facem muniție pentru drone de când s-a declanșat războiul, când au fost folosite pe câmpul de luptă”, a precizat directorul Mircea Pentru Tanţău.

Unitatea din Brașov îmbină aparatura veche, moștenită din perioada comunistă, cu tehnologie de ultimă generație. Strungurile și frezele de altădată sunt folosite în continuare pentru modelarea aliajelor, în timp ce noile mașini automatizate CNC, în valoare de milioane de euro, asigură tăierea și filetatul oțelului folosit în industria de apărare.

Înainte de livrare, toate armele și munițiile fabricate la Carfil sunt testate riguros în poligonul propriu, aflat în județul Brașov.

Producția de drone vine în contextul unei finanțări sporite pentru industria de apărare din România. Anul acesta, guvernul a alocat un supliment de 1 miliard de lei pentru proiecte strategice.

„Este un moment fantastic de bun să dezmorţim industria de apărare din România. Acum, la nivel de Uniunea Europeană, există o cerere mare care poate fi livrată şi prin fabricile de armament pe care le avem în România”, a declarat Radu Miruţă, ministrul Economiei.

Tot ministrul a anunțat că parteneriatul dintre România și Germania, pentru construirea unei fabrici de pulberi în județul Brașov, este în faza finală de implementare. Proiectele se încadrează în planul Uniunii Europene de a investi 150 de miliarde de euro în industria de apărare. România mizează pe modernizarea celor 21 de fabrici militare de stat pentru a obține contracte și a deveni un furnizor relevant în acest nou peisaj strategic.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.