
Situația Spitalului Municipal Săcele este una critică, din punct de vedere al achiziției și al gestionării resursei umane. Problemele de la unitatea medicală au fost constatate de Biroul Audit Intern din cadrul Primăriei Săcele, iar după ce ce auditorii au transmis raportul, municipalitatea săceleană a sesizat Direcția Națională Anticorupție.
Rezultatele auditului au fost prezentate de primarul municipiului Săcele, Virgil, Popa, care a precizat că în urma managementului defectuos „prejudiciul ar putea fi de câteva milioane de lei”.
De asemenea, el a anunțat că în urma acestui audit, fostul director al spitalului, Rodica Pârvan a fost eliberată din funcție, iar alte două persoane din conducerea spitalului, directorul economic și șeful serviciului achiziții și-au dat demisia.
Rodica Pârvan se afla la al doilea mandat consecutiv de manager al spitalului, care urma să se termine de drept, în luna iulie a acestui an.
Aparatură supraevaluată
Raportul de audit detaliază achiziții controversate din 2022. Mai exact, în acel an au fost cumpărate mai multe echipamente la prețuri care supraevaluate, prin intermediari.
De exemplu, în 2022 fost achiziționat un turn colposcopic pentru cabinetul de Ginecologie și un turn endourologic, pentru cabinetul de Urologie. Deși au fost recepționate, de atunci, ambele echipamente acestea stau în țiplă. Primarul susține că i s-a comunicat de mai multe ori că acestea funcționează, că nu există nicio problemă din acest punct de vedere.
O altă problemă legată de cele două aparate a fost prețul de achiziție.
„Turnul colposcopic a fost achiziționat pentru suma de 700.000 de lei, deși, conform studiilor de piață acesta costa, la acel moment, 380.000 lei. Turnul endourologic a fost cumpărat pentru suma de 600.000 lei, deși pe piață era disponibil contra sumei de 290.000 de lei”, a declarat primarul.
Totodată, auditorii au constata că a fost cumpărat un Computer Tomograf cu performanțe mai slabe decât cele solicitate de medicii. Acesta a costat 3,7 milioane de lei.
„Inițial s-a considerat necesar și s-a solicitat un echipament CT cu 64 de slice-uri, ulterior s-a cumpărat unul cu 32, la 3,781 milioane lei în 2022. Referatul este semnat de managerul spitalului, nu de directorul medical sau financiar, iar autorul caietului de sarcini pentru achiziții este alt medic decât cel care a cerut aparatura”, a explicat primarul Virgil Popa.
Salariați detașați pentru a primi sporuri
În ceea ce privește gestionarea resursei umane, auditorii au descoperit că pentru perioada 1 ianuarie 2021 – 4 aprilie 2025 nu a existat nicio condică de prezență sau altă formă de evidențiere a timpului de muncă, ceea ce ridică întrebări cu privire la modul în care au fost plătiți angajații spitalului, susține Virgil Popa:
„Nu există condică de prezență semnată de vreun angajat, nu știm cum veneau, cum erau pontați, cum erau remunerați fără documente”.
4 fochiști angajați, deși spitalul nu avea nevoie de ei
O altă problemă a fost angajarea a 4 fochiști, deși nu era necesar, având în vedere că unitatea sanitară nu avea centrale termice cu putere mai mare de 500 kw, care să necesite existența lor. mai mult, Virgil Popa sugerează că unul dintre aceștia avea și o relație personală cu managerul spitalului, Rodica Pârvu, motiv pentru care ar fi fost ținut în funcție.
De asemenea, au fost făcute detașări la Compartimentul de Anatomie Patologică, pentru ca salariații să obțină un spor de 85%. În plus, au fost descoperiți doi medici care lucrau în sistem de telemuncă, însă platforma informatică prin care aceștia își ar fi trebuit să își desfășoare activitatea (PAX) nu funcționa.
„Haos total în managementul spitalului”
Primarul municipiului Săcele a descris situația drept „un haos total în managementul achizițiilor publice”, însă nu a uitat să spună nici de imaginea pe care unitatea medicală o avea în afară – totul datorită PR-ului.
Raportul de audit va fi transmis Direcției Naționale Anticorupție, a declarat primarul, după ce, în urmă cu o săptămână, tot la DNA a fost depusă și o sesizare în legătură cu aceste nereguli. În prezent, spitalul este condus de dr. Cristina Rab, desemnată manager interimar.
Fii primul care comentează