Serviciul Public Județean de Salvamont Brașov a transmis o atenționare către cei care vor să meargă zilele acestea în munții Făgăraș și Bucegi. „Din cauza precipitațiilor abundente căzute în ultimele două zile, Serviciul Public Județean de Salvamont Brașov anunță riscuri majore de avalanșe și roagă turiștii să evite traseele turistice din masivele Făgăraș și Bucegi”, se arată în comunicatul transmis de salvatorii montani brașoveni.
Risc de avalanșă 5 din 5 la pe crestele la peste 1800 m, în Munții Făgăraș
Potrivit Buletinului nivometeorologic pentru perioada18 martie 2021 (ora 20.00) – 19 martie 2021 (ora 20.00) disponibil pe site-ul Administrației Naționale de Meteorologie, în Munții Făgăraș, la o altitudine mai mare 1.800 m, riscul de producere a avalanșelor este foarte mare (5 din 5). De altfel, în urma ninsorilor abundente, stratul puțin rezistent și instabil de la suprafață atinge 90-110 cm, fiind alcătuit din zăpada ușoară și puțin rezistentă. Datorită cantității mari de zăpadă instabilă, va exista riscul declanșării spontane a avalanșelor de dimensiuni mari și medii, riscul fiind amplificat la supraîncărcări oricât de mici.
Sub 1800 m altitudine, stratul de zăpadă instabil de la suprafață este de asemenea însemnat, zăpada proaspătă fiind depusă peste stratul vechi, consolidat. Zăpada proaspătă poate aluneca peste stratul vechi, atât spontan, cât și la supraîncărcări mici, pe pantele mai înclinate, ducând la declanșarea de avalanșe.
În 18 martie, la ora 14.00, la Bâlea Lac stratul de zăpadă măsura 315 cm
Bucegi: risc de avalanșă 4 din 5, la peste 1.800 m
În Masivul Bucegi, stratul însemnat de zăpadă depusă în ultimele zile este instabil. Stratul vechi este consolidat și stabil. În zonele adăpostite depunerile sunt mai consistente, iar în cele înalte sunt formate plăci recente de vânt. La peste 1800 m, atât spontan, cât mai ales la supraîncărcări, pe pantele suficient de înclinate, se pot declanșa avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari, riscul fiind amplificat în zonele cu depozite mai importante sau cu plăci de vânt.
Sub 1800 m altitudine, riscul de producere a avalanșelor este însemnat (3 din 5). Stratul de zăpadă nou căzut este depus peste stratul vechi, consolidat și în mare parte înghețat. Zăpada proaspătă poate aluneca peste stratul vechi, îndeosebi la supraîncărcări, pe pantele mai înclinate, ducând la declanșarea de avalanșe mici și medii.
În 18 martie, la Vârful Omu stratul de zăpadă măsura 158 cm.
Fii primul care comentează