Zeci de tineri de diferite naţionalităţi din Braşov au avut ocazia de a fi „ambasadori interculturali” în ultimele luni. Centrul de Integrare pentru Migranţi a finalizat proiectul „Tinerii ca ambasadori interculturali”, în care, partticipând la diferitele activităţi propuse de organizatori, i-a provocat pe tineri la dialog şi la acceptare.
Proiectul „Tinerii ca Ambasadori Culturali”, finanțat prin programul Efectiv Civic, dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) în parteneriat cu Romanian American Foundation (RAF) a venit cu o serie de activităţi menite să faciliteze dialogul și interacțiunile interculturale între tineri, printre care:
- English Speaking Club/Debate Club, susținut de un profesor american, care a oferit tinerilor posibilitatea de a-și îmbunătăți abilitățile de comunicare în limba engleză și de a discuta subiecte de interes comun;
- Prezentări de țară în școlile din Brașov, unde elevii au avut ocazia să interacționeze cu tineri din alte țări, promovând empatia și reducând barierele culturale;
- Activități educative și de socializare, menite să creeze un mediu prietenos și deschis pentru tineri
- Sprijin pentru sănătatea mentală și psiho-socială, prin sesiuni de terapie prin artă
O componentă principală a acestui proiect a fost şi crearea unei noi identități vizuale a Centrului de Integrare pentru Migranți din Brașov, care reflectă valorile de deschidere, diversitate și incluziune pe care le promovează centrul.
Fundaţia Terre des Hommes, partener cheie în proiect
Un partener cheie al acestui proiect a fost Fundația Terre des Hommes, alături de care Centrul pentru Integrare pentru Migranţi din Braşov a organizat o serie de activități educative pentru tinerii implicați. Colaborarea de peste doi ani dintre cele două organizații a contribuit semnificativ la succesul acestui demers intercultural.
“Aceste inițiative reprezintă un pas important în promovarea înțelegerii și respectului reciproc între diversele grupuri culturale din Brașov, contribuind la construirea unei comunități mai unite și solidare. În continuare, proiectul va continua să fie implementat la nivel local, pentru a amplifica impactul asupra comunității și vieții tinerilor participanți”, spune Astrid Hamberger, coordonatorul Centrului de Integrare pentru Migranţi Braşov.
Despre programul Efectiv Civic
Efectiv Civic este un program de educație civică și dialog intercultural pentru tineri dezvoltat de FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu RAF – Romanian American Foundation și cu sprijinul CJI – Centrul pentru Jurnalism Independent.
Inițiativa are ca focus:
- creșterea capacității a 15 ONG-uri în fiecare an pentru a oferi intervenții în două domenii importante pentru o democrație funcțională: educația media și dialogul intercultural
- dezvoltarea capacității organizaționale a ONG-urilor finanțate în vederea creșterii sustenabiliății acestora și a îmbunătățirii abilităților lor de a implementa proiecte
Bugetul total al programului este de 1.707.000 lei anual.
Despre FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, care promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, ce contribuie la apărarea valorilor democratice prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil și întărirea cooperării cu celelalte sectoare.
Despre RAF – Romanian American Foundation
Romanian-American Foundation (RAF) a fost înființată în 2009. Misiunea RAF este să promoveze şi să consolideze condițiile necesare unei economii de piață sustenabile și unei societăți democratice, care să asigure accesul la oportunități pentru toate segmentele populației din România. Intervențiile RAF acoperă trei priorități strategice: economie rurală, tehnologie și inovație, implicare civică. Programele educaționale sunt o componentă transversală pe parcursul tuturor intervențiilor noastre, oferind elevilor acces la educație de calitate și contribuind la sustenabilitatea programelor.
Fii primul care comentează