FOTO&VIDEO. Carfil Brașov va începe în vară producția dronelor românești. Fabrica brașoveană pregătește și un gel pentru stins mașinile electrice

Uzina Carfil Brașov, parte a companiei de stat Romarm, aflată în subordinea Ministerului Economiei, își consolidează redevine un actor important în industria românească de apărare și civilă. După o situație critică în urmă cu trei ani, fabrica brașoveană se pregătește să devină un pilon al producției de drone românești și să lanseze un stingător revoluționar pentru uz civil.

Drone românești pentru securitate și apărare

Carfil Brașov va demara în iulie 2025 producția a două modele de drone: Cuda (cu un preț estimat de 11.000 dolari), destinată supravegherii, și Sirin (22.000 dolari), proiectată pentru marina militară. Directorul uzinei, Mircea Tanțău, a declarat că primele 25 de unități din fiecare model vor fi asamblate în România până în vară, urmând ca din octombrie 2025 producția să integreze complet componente fabricate local.

„Planul nostru este să producem 7 tipuri de drone, câte 500 de unități anual pentru fiecare model, atât pentru piața internă, cât și pentru export. Forțele Navale Române și-au exprimat interesul pentru Sirin și pentru muniția noastră”, a precizat Tanțău.

Proiectul, dezvoltat în parteneriat cu firma americană Periscope Aviation, reprezintă primul program românesc de drone de atac, aliniat cerințelor moderne ale câmpului de luptă.

Stingătorul viitorului: Compact și eficient

Pe lângă drone, Carfil inovează în domeniul siguranței civile cu un stingător compact, similar unui pistol de semnalizare, care utilizează capsule cu substanțe anti-incendiu. Dispozitivul, ideal pentru incendii incipiente, are dimensiuni reduse, fiind ușor de depozitat chiar și în portiera mașinii. Echipamentul este în curs de omologare iar conducerea companiei speră să îl lanseze pe piață cât mai curând.

Totodată, în colaborare cu un partener spaniol, uzina dezvoltă un gel special pentru stingerea incendiilor la vehicule electrice. Acesta reduce temperatura, neutralizează gazele toxice și stinge focul. Testele pe o mașină Tesla sunt programate în viitorul apropiat.

Investiții și sprijin strategic

Planurile companiei au fost anunțate în timpul vizitei ministrul Economiei, Bogdan Ivan, la două dintre unitățile Carfil, cea de pe strada Zizinului și cea de la Hărman, asistând la demonstrații cu drone, trageri și prezentarea stingătorului inovator. Acesta a anunțat investiții de 110 milioane de lei în 2025 și construcția unei noi hale de producție la Hărman, prima de acest tip din ultimii 40 de ani în România.

„România joacă un rol cheie în strategia de reînarmare a UE. Prin programul ReArm Europe, cu un buget de 150 de miliarde de euro, ne propunem ca 80% din achizițiile militare să fie realizate de la producători români”, a declarat Ivan.

Carfil, recunoscută pentru producția de muniție de diverse calibre, vizează și exportul de tehnică militară.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.