
Trei persoane, printre care foști responsabili din conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov și un consilier local, au fost trimise în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov. Dosarul vizează o licitație publică organizată nelegal pentru servicii de catering, în urma căreia unitatea medicală a fost prejudiciată cu peste 18 milioane de lei.
”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Brașov au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a următorilor inculpați:
BARRA FLOARE, la data faptelor, director financiar contabil în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și cumpărare de influență,
STOICA OVIDIU MIHNEA, șef al Serviciului achiziții publice aprovizionare și contractare din cadrul instituției publice menționate, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și
L. L., asociat, director general al inculpatei SC Amrita Com SRL, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și trafic de influență. De asemenea, s-a mai dispus trimiterea în judecată a inculpatei SC Amrita Com SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, se arată în comunicatul emis de Direcția Națională Anticorupție.
Contracte cu dedicație pentru o firmă „abonată”
Floare Barra, la data faptelor director financiar-contabil al spitalului, Ovidiu Mihnea Stoica, șeful Serviciului Achiziții Publice, și Liviu Lupu, administrator al firmei SC Amrita Com SRL, desemnată câștigătoare în urma unei licitații aranjate, sunt cele trei persoane fizice asupra cărora a fost dispusă trimiterea în judecată. Aceștia sunt acuzați de abuz în serviciu, cumpărare și trafic de influență, divulgarea de informații confidențiale și complicitate.
”Concret, în cursul anului 2020, în condițiile în care acordul cadru încheiat anterior cu inculpata SC Amrita Com SRL expirase, impunându-se organizarea unei noi licitații, inculpații Barra Floare și Stoica Ovidiu Mihnea ar fi tergiversat declanșarea unei noi proceduri pentru încheierea unui nou acord cadru pentru o perioadă de doi ani. În această perioadă, SC Amrita Com SRL a continuat să presteze serviciile și să încaseze contravaloarea acestora, în baza unor contracte încheiate pe perioade scurte de timp. După declanșarea procedurii de licitație care ar fi permis atribuirea contractului de servicii de catering pentru spital într-un cadrul concurențial, pe fondul unei înțelegeri cu inculpatul L. L., reprezentant al SC Amrita Com SRL, cei doi inculpați au anulat procedura”, se arată în comunicat.
Potrivit anchetatorilor, între 2020 și 2021, conducerea spitalului ar fi favorizat în mod repetat firma SC Amrita Com SRL în cadrul unei proceduri de achiziție pentru servicii de catering, modificând documentația astfel încât să elimine alți concurenți. Estimările din dosar arată că numărul de porții necesare a fost umflat artificial cu peste 200%, fără justificări obiective.
Valoarea unui contract subsecvent era dată de numărul de porții de hrană necesare pe perioada respectivului contract. Astfel, din noua documentație, ar fi rezultat o creștere de peste 200 % a numărului de porții estimat. Pe cale de consecință, ar fi fost majorată similar valoarea celui mai mare contract subsecvent. Astfel, în decurs de o lună (de la data publicării primului anunț de participare – 04.01.2021 până la data celui de-al doilea, publicat în urma anulării primei proceduri – 09.02.2021) funcționarii spitalului implicați în această procedură au constatat, în lipsa oricăror evenimente/justificări obiective, că spitalul va avea un număr de trei ori mai mare de pacienți internați decât se estimase inițial.
În acest context, în data de 23 iunie 2021, licitația publică s-a încheiat prin desemnarea drept câștigătoare a SC Amrita Com SRL, fiind încheiat un acord-cadru de servicii în valoare de 14.868.100 lei inclusiv TVA, pe o perioadă de doi ani, se mai arată în comunicatul de presă transmis de DNA.
Porții în plus, calitate în minus
Potrivit anchetatorilor, în baza contractului cadru semnat în iunie 2021, firma Amrita a încasat peste 18 milioane de lei pentru livrarea hranei pacienților internați, deși o parte dintre serviciile facturate nu erau necesare sau erau executate necorespunzător, spun procurorii. De altfel, spitalul a achitat facturile firmei cu prioritate, chiar și înainte de termenul scadent, în timp ce alți furnizori așteptau plățile restante:
Din probele administrate în cauză a reieșit că o parte dintre serviciile contractate de Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov nu erau necesare, în sensul că a fost prevăzut ca necesar un număr de porții mai mare decât numărul mediu de pacienți ce au fost internați în spital în perioadele de referință și, în mare parte, executarea acestor servicii s-ar fi realizat în mod neconform, având în vedere calitatea slabă a alimentelor livrate.
Influențe personale și angajări „cu dedicație”
Ancheta a mai scos la iveală faptul că administratorul firmei câștigătoare, care este politician trecut pri mai multe partide în ultimii ani (PSD, PRO România și PNL, mai nou), i-ar fi promis directoarei financiare influență asupra unui apropiat din conducerea unei instituții publice locale, în schimbul favorurilor. Scopul a fost angajarea preferențială a unei rude a acesteia:
În perioada septembrie 2019 – octombrie 2023, inculpatul L.L. i-ar fi pretins inculpatei Barra Floare, foloase necuvenite constând în determinarea inculpatului Stoica Ovidiu Mihnea și a celorlalți funcționari din cadrul serviciului achiziții să își încalce atribuțiile de serviciu cu ocazia organizării procedurilor de licitație, în scopul favorizării SC Amrita Com SRL, dar și a unei alte societăți administrate de inculpatul L.L., prin aprobarea plății cu prioritate a facturilor fiscale emise de cele două firme, în executarea contractelor încheiate cu spitalul. În schimb, inculpatul L.L. ar fi promis că își va exercita influența reală pe care o avea asupra unui apropiat aflat la conducerea unei instituții publice la nivel local, astfel încât o persoană din familia inculpatei Barra Floare să fie angajată în mod preferențial în cadrul acelei instituții, explică DNA.
În plus, Stoica ar fi oferit informații confidențiale despre o altă licitație privind achiziția de echipamente medicale, permițând câștigarea contractului de către un alt operator economic.
Măsuri asigurătorii și control judiciar
Prejudiciul total adus spitalului depășește 18 milioane de lei, iar anchetatorii susțin că au fost afectate inclusiv interesele legitime ale pacienților, care nu au mai beneficiat de o alimentație corespunzătoare.
Tribunalul Brașov urmează să decidă soarta celor trimiși în judecată. Între timp, au fost dispuse măsuri asigurătorii pe bunurile și conturile inculpaților, iar aceștia se află sub control judiciar.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Fii primul care comentează